Categories
OecoGlobus Oecogram

Szlovák paradoxon: Miért lehet magas arányú belföldi energiatermelés mellett korlátozott a rezsicsökkentés? – OecoGlobus

📉 Eduard Heger szlovák miniszterelnök 2022. szeptember 27-én kijelentette, hogy az emelkedő villamosenergia-árak miatt országát gazdasági „összeomlás” veszélye fenyegeti. A szlovák kormányfő szerint, amennyiben az országa nem kap több milliárd eurós támogatást az Európai Uniótól, akkor sor kerülhet az ország áramellátását biztosító vállalatok államosítására. Ugyan a szlovákiai energiatermelés 95%-a belföldi előállítású, azonban az ország villamosenergia-rendszerének túlnyomó része, egészen pontosan 70%-a külföldi tulajdonban van. Éppen ezért egy átfogó rezsicsökkentésre sem kerülhetett sor.

🏛️ A szlovák kormány az energiaválság kezdeti időszakában, 2021 évvégén a rendszerhasználati díjak mérséklését irányozta elő, amiért cserébe bizonyos kompenzációt fizetett az üzemeltetők részére. Később, 2022 februárjában rendkívüli nyereségadót vetettek ki a legnagyobb energiatermelő vállalatra, a Szlovák Villamos Művekre, májusban pedig a legnagyobb kőolajfinomítóra. 2022 februárjában mégis megállapodás született arról, hogy egyes fogyasztói csoportok körében az árak csak fokozatosan emelkedhetnek; a piaci ár drágulásánál kisebb ütemben. A háztartásoknak 2024-ig áfával együtt összesen mintegy 1 milliárd eurót kellene megtakarítaniuk a villanyszámlákon, ami háztartásonként 500 eurót jelent, azaz nagyjából 200 ezer forintot a következő két évben. A piaci árak további drágulásával a kormány újabb támogatási csomagot fogadott el, amely elsősorban a családosokat érintette, valamint a nyugdíjasok számára biztosította a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetését. 2022 szeptemberében kormány bejelentette, hogy szükség lehet újabb lépésekre, amelyek az áram, a gáz és a távhő árának korlátozását célozzák.

↔️ Paradoxon: Szlovákia jó adottságai ellenére nem önellátó energiaellátásban

🔋 A szlovák energiamixeben, azaz a megtermelt energia összetételében az atomenergia részesedése 52%, a fosszilis energiahordozók aránya (földgáz, szén) 20%, míg a vízierőművek 15%, és a megújulók további 8%-t tesznek ki. Érdemes azt is látni, hogy a szlovák földgáz 87%-a és a kőolaj kétharmada Oroszországból érkezett 2021-ben. Emiatt hazánk és Csehország mellett Szlovákia is elutasította az Oroszországgal szembeni szankciócsomagot, amely a vezetéken érkező kőolajra vonatkozó embargót tartalmazta. A következő években Szlovákia, Magyarországhoz hasonlóan egyre több forrásból kaphatja a földgázt. Ennek fontos eleme, hogy a Norvégiából Lengyelországba érkező LNG (cseppfolyós földgáz) eljuthat Szlovákiába is az újonnan elkészülő lengyel-szlovák interkonnektor vezetéken keresztül.  A gáz esetében kiemelkednek a szlovákiai tárolási kapacitások, ami a felhasználás arányában a harmadik legnagyobb az Európai Unióban. Az éves gázfelhasználás 81,4%-t képes eltárolni. A tárolók töltöttsége 2022. október elején már elérte 85%-os szintet.

🌊 Ez azt jelenti, hogy Szlovákia földrajzi adottságai kedvezőek az energiaellátás szempontjából, a vízierőművek nagyfokú önállóságot képesek biztosítani az ország számára. Emellett fontos az atomenergia jelentős súlya. Szlovákia is azon országok közé tartozott, hazánk és Franciaország mellett, amelyek az atomenergia tisztaenergiaként való elismerését szorgalmazta, és amely javaslatot az Európai Unió 2022 nyarán el is fogadott. A jelenlegi európai energiaválságban a legsúlyosabb problémát az emelkedő árak jelentik, amelyben kiemelt kockázatot jelent, hogy a szlovák energiatermelés 70%-a külföldi kézben van. Így a lakosság védelme érdekében a kormány az állami szerepvállalás növelését tűzte ki célul a stratégiai iparágnak számító energetikai szektorban.

🇨🇿 🇭🇺 🇵🇱 🇸🇰 🇪🇺 A visegrádi együttműködés egyik kiemelt kérdése volt az elmúlt időszakban, hogy a négy ország az energiatermelés és önellátás meghatározó elemének tartja az atomenergiát. A visegrádi országok kormányai 2021 novemberében Magyarországon, Pakson közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül. A visegrádi országok az európai unión belül nincsenek egyedül álláspontjukkal. Emmanuel Macron francia államfő 2021. decemberi magyarországi látogatásán szintén kiemelte, hogy az energetikai szuverenitás fontos törekvése Franciaországnak és Magyarországnak is, mivel az atomenergia lehetővé teszi a gázimport csökkentését. Emellett az atomenergia az energiaelőállítás alacsonyabb költségű típusa. Ennek eredményeként, a 2022 első féléves francia európai uniós elnökség során az Európai Parlament zöld utat adott az Európai Bizottság javaslatának, amely a gáz- és atomenergia-ágazatok egyes tevékenységeit beemelte a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek közé.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

 

https://www.oeconomus.hu/irasok/terkepen-europa-gazbeszerzesi-forrasai-ii-a-diverzifikacio-lehetosegei/

https://www.oeconomus.hu/irasok/europai-unios-szankciok-es-az-energiabiztonsag-kerdese/

https://www.oeconomus.hu/irasok/a-visegradi-orszagok-energiabiztonsaga/

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre