Categories
OecoGlobus

🌎 Halottak napja: Miért éppen Mexikó? – OecoGlobus

🗓️ November 2-án van a keresztény világ jelentős részében a halottak napja, és e jeles napot nem csak hazánkban, hanem Mexikóban is ünneplik. Ugyanakkor az amerikai kontinensen fekvő országban e nap eltér mind kellékeiben, mind üzenetében az Európában megszokottaktól. Amennyiben szemügyre vesszük az ottani szokásokat, az új megvilágításba helyezheti a saját ünnepünket, és így talán közelebb kerülhetünk annak gyökereihez.

❔ Hogyan zajlik Mexikóban a halottak napja?

🇲🇽 🎃 A mexikói ünnep összevethető a hazánkban jobban ismert, kelta hagyományokban gyökerező Halloweennel, amely október 31-re esik, és az új esztendő éjszakáját jelöli, amikor megnyílik a kapu a túlvilág és e világ között. Ez a hagyomány látványos kellékekei összevethetőek a mexikóiéval. Eközben a halottak tiszteletének szentelt ünnep a lényegét tekintve megegyezik a nálunk is meglévő eszenciával, azonban a latin-amerikai országban az életöröm és vidámság jegyében telik. Az egykori családtagokról is vidáman emlékeznek meg közös étkezéssel, humoros versekkel, oltár állítással, amelyre körömvirágszirmokat, kenyeret, édességeket és más ételeket, valamint szimbolikus tárgyakat helyeznek el. 2019-2020-as statisztikák alapján a lakosság 63,5%-a ünnepelte a halottak napját Mexikóban, 27,4% a halloweent és a halottak napját is, 2,5% csak a halloweent, míg csupán 6,6% volt, aki egyiket sem tartotta.

💀 Az ünnep a régóta várt találkozást jelenti az elhunyt szeretteinkkel, emellett az élet rövidségére is emlékezteti e nap az élőket. A halottak napja egyik szimbolikus kellékét jelentő koponya a halál mellett az újjászületést is képviseli. A sajátos megközelítésben szerepe lehet az ősi, hódítások kora előtti azték hagyományoknak, és a majának, de utóbbi területeken még napjainkban is kissé eltérőek a szokások. Amennyiben hozzátartozóik és őseik szellemét örömteli fogadtatásban részesítik, ők jólétet biztosítanak az élők számára, és védelmet nyújtanak számukra a hétköznapokban.

🧳 A vallási hagyományok mellett az ünnep fontos eleme a mexikói identitásnak, nemzeti szimbólummá vált, és az UNESCO is felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Egyúttal a Mexikóba irányuló turizmus egyik kiemelt időszaka is lett október vége és november eleje.

🕯️ A mexikói ünnep kellékei:

🏵️ A mexikói halottak napjának elengedhetetlen kelléke a halott hozzátartozók lelke számára állított oltár, mely különböző méretű lehet, nem csupán gyertya vagy a halott képe kerül rá, hanem többféle jelkép és emléktárgy is részét képezi. Az oltárra helyezik az elhunyt kedvenc ételét, a halottaknapi kalácsot (pan de meurto), gyümölcsöket, az egykori családtag kedvenc alkoholos italát, illetve kukoricából készült termékeket. A sírokat és oltárokat díszítő halottak napi virág Mexikóban a helyi eredetű növény, a büdöske, mivel a holtak világának színe a sárga, és az illata segít a lelkeknek visszatalálni. E napon az oltár állításán kívül a sírokat is megtisztítják és feldíszítik.

🍬 Az ünnepen az ételek, az egymásnak ajándékozott cukorkák és a csokoládé mellett a koponyát ábrázoló maszkok viselése is fontos szerepet töltenek be. Az amerikai szokásokkal egybecsengően, elsősorban a nagyvárosokban már előfordul, hogy a halloweenkor szokásos módon jelmezes gyerekek járják az utcákat, kopogtatnak az emberek ajtaján egy kis cukorkáért, ajándékért vagy pénzért.

👛 A mexikóiak hasonló összeget költenek az ünnepre, mint a hazánkban megszokott. (Erről korábban az Oeconomus oldalán írtunk, link a bejegyzés alatt). A lakosok fele költött kevesebb, mint 500 pesot az ünnepre, csupán 4,5% költött 100 pesonál kevesebbet, míg közel 19%-uk 401 és 500 peso között, és 26,3%-uk 500 peso feletti összeget fordít az ünnepre, (16% nem tudta mennyit költött, és 6,6% nem válaszolt). Összehasonlításként érdemes látni, hogy a havi átlagfizetés 2021-ben 33 200 peso volt, ami az OECD becslése alapján kissé elmaradt a magyarországi átlagtól, de alapvetően összevethető azzal. (A forint árfolyam a pesoval szemben 2021-ben 15 forint körül alakult.)

✈️ Turizmus és a halottak napja:

📊 A mexikói hatóságok becslése alapján, a (koronavírus-járványt megelőzően 2019-ben), 800 ezer mexikói utazott az országon belül ebben az időszakban. Az ország jelentős gazdasági potenciált is lát az ünnepben, mivel 3,8 milliót is meghaladta a külföldi turisták száma 2019 novemberében. A szállodák átlagosan 75%-os telítettséget mutattak az ünnepi időszakban, de Mexikó városban az arány a 85%-t is meghaladta. A turisztikai szektor bevétele 104 millió dollárt ért el az időszakban. A külföldi turizmus az idei év eddigi hónapjaiban a járvány előtti szint 60%-a körül alakult az országban.

🇭🇺 Az ünnep a magyar hagyományban:

🌌 A régi időkben Magyarországon is szokás volt a sütés-főzés, és mások megvendégelése a „Lölkök (lelkek) napja” alkalmából. Az ilyenkor elkészült ételből a sírokra is kerülhetett, de a szegényeket és koldusokat is megvendégelték. Máshol a nagycsalád együtt étkezett, és emlékezett, ami után együtt mentek ki a temetőbe gyertyát gyújtani a temetőbe.

A kép az azték is hagyományokra visszanyúló nő alakot ábrázolja, aki a halál női megszemélyesítője, és aki az 1910-es évektől vált e nap szimbolikus alakjává.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/unnepi-korkep-mindenszentek-halottak-napja-es-halloween-oecoglobus/

 

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre