Categories
OecoFocus

Novemberben ismét növekedett a hazai ipar az előző év azonos időszakához képest

🔎 2020 novemberében az ipari termelés volumene 3,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6%-kal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok mérsékelt visszaesést mutatnak (1,2%) az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor érdemes azt is látni, hogy az áprilisi mélypont óta folyamatos bővülést tapasztalhatunk az ágazat teljesítményében, (2020. április és november között 63%-kal nőtt a termelési volumen). 2020 szeptembere óta az ipari termelés rendre meghaladta az előző év azonos hónapját.

📈 Az ipari értékesítés adatai a termelésnél kedvezőbben, 6,1%-kal bővültek az egy évvel ezelőtti adathoz viszonyítva. A hazai és külpiacokra történő szállítást tekintve novemberben az export mutatott kedvezőbb teljesítményt, a válság előtti időszakhoz hasonlóan. (A tavaszi korlátozások időszakában a belföldi értékesítés volt kedvezőbb helyzetben.) Novemberben az ipari export volumene 8,9%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az ipar belföldi értékesítése ugyanezen időszakban 1,1%-kal nőtt.

⚙ Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7%-kal nőtt. Az energiaipar kibocsátása (például fűtés), elsősorban 13,6%-kal emelkedett, jelentős részben az előző évinél hidegebb időjárás következtében, (az 2020 novembere átlagosan 3,5°C-kal alacsonyabb középhőmérséklet mutatott 2019-hez viszonyítva). Ugyanakkor kedvezőtlenül hatott az ipari adatokra a – csekély súlyú – bányászat, amely 16,8%-kal esett vissza.

📖 Az ipari termelés 2020. január-november időszakban a megelőző évhez képest 7%-kal mérséklődött, elsősorban az áprilisi és májusi mélypont miatt, és amelyet jelentős részben kompenzáltak az év utolsó hónapjai. A járvány második hulláma kisebb mértékű korlátozást jelentett a teljes nemzetgazdaságra nézve, így a decemberi hónap ipari teljesítménye is lényegesen kedvezőbb lehet a második negyedévben látottaknál. Az ipar 2019-ben a GDP 23,4%-t adta. Így az ipari adat jó indikátora lehet a teljes 2020-as GDP-nek, amely az őszi várakozásoknál kedvezőbben alakulhatott. Az egész tavalyi évre vonatkozó bruttó hazai terméket a KSH 2021. február 16-án publikálja.

🏠 A hazai gazdaság teljesítménye szempontjából fontos építőipari adatokat is publikált a KSH január 14-én. 2020. novemberében a megelőző évhez képest 5,0%-kal, az előző hónaphoz képest 12,1%-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Az ágazat teljesítménye június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben 27,3%-kal haladta meg a májusi mélypontot. Az építőipar a GDP 5,6%-t adta a megelőző időszakban (2019).

💾 Az eredeti adatok itt találhatóak:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipa/ipa2011.html

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2011.html

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/valsag-terben-es-idoben-milyen-jovot-vetit-elore-az-europai-bizottsag-oszi-elorejelzese/

#ipar #iparitermeles #industry #GDP #Magyarország #epitoipar #feldolgozoipar #KSH #hazaigazdasag #gazdasg #termeles #gazdasgiteljesitmeny

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre