Categories
OecoFocus

Miért bővült kimagaslóan a magyar gazdaság a második negyedévben?

🔍 A KSH 2021. szeptember 1-én tette közzé a részleteket az idei második negyedéves (tavaszi hónapok) GDP-növekedéséről. A felülvizsgált adatok megerősítették, hogy 17,9%-kal gyarapodott a hazai gazdaság éves összehasonlításban, összhangban az augusztus közepi előzetes adatközléssel. A járvány utáni visszarendeződés, illetve a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszott a jelenlegi kimagasló értékben. Ugyanakkor érdemes azt is látni, hogy a növekedési ütem regionális és európai összehasonlításban is kiemelkedő volt. (Erről korábban az Oeconomus oldalán már beszámoltunk, a link a bejegyzés alatt található.) Éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy mely szektorok járultak hozzá leginkább a bővüléséhez.

🏭 A bruttó hazai termék 2021. második negyedévi, 17,9%-os növekedéséhez az egyes ágazatok eltérő mértékben járultak hozzá: az ipar 7,3, a szolgáltatások 7,0, az építőipar 0,9 százalékpontot tett hozzá a gazdaság teljesítményéhez.  A szolgáltatásokon belül leginkább (2,2 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t. (A hozzájárulás nem azonos a szektorok önmagukhoz viszonyított bővülésével. Ehelyett az egyes ágazatok összgazdasági súlya is számít, vagyis: általánosan a mezőgazdaság a bruttó hazai termék 4%-t, az ipar körülbelül 23%-t, az építő ipar évektől függően 5-6%-t, míg a szolgáltatások 66%-ot adja. Emellett számításba kell még venni az egyes szektorok aktuális teljesítményét.)

📈 Az ipar 36,9%-kal bővült az előző év azonos negyedévéhez képest, ezen belül a feldolgozóipar 39,9%-kal növekedett. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar 18,4, a mezőgazdaságé 1,1%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

🔧 Az ipar és azon belül a legnagyobb súlyú járműgyártás kiugró növekedése főleg az előző évi gyárleállások, illetve az egyműszakos munkarend okozta alacsony bázisérték eredménye. Ugyanakkor, előretekintve a harmadik negyedévben a globális chiphiány, és annak következményei lefele mutató kockázatot jelentenek a szektor teljesítményére. Ennek következtében az autógyártók csökkenteni kényszerültek termelésüket.

🏖 A szolgáltatások közül újra magára találó turizmus-vendéglátás kimagasló teljesítménye a harmadik negyedévben (nyári hónapok) folytatódhat. Ugyanakkor a szektor bizonyos átrendeződésen is keresztül ment idén, a belföldi turizmus vált a húzóerővé, amellett, hogy a külföldi turisták is újra megjelentek. Az országon belül is eltolódtak a hangsúlyok: a vidéki szállodák az elmúlt évtizedek legerősebb forgalmát érték el az idei nyáron. Budapest viszont az élénkülés mellett sem érte utol a 2019-es teljesítményét, de 2020-hoz képest is alulmaradt. Ugyanakkor az őszi foglalások is kedvező szintet vetítenek elő a belföldi turizmus esetében.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-kiugroan-magas-masodik-negyedeves-gdp-adat-kozelebb-vitte-a-csaladokat-a-2022-es-ado-visszaterites-megvalosulasahoz/

#GDP #Magyarország #ipar #gazdasaginovekedes #ujraindulas #KSH #hazaigazdasag #gazdasg #koronavirus #gazdasgiteljesitmeny

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre