Categories
OecoFocus

Mi jellemezte a nemzetközi utazásokat 2020 utolsó negyedévében?

🔎 A KSH 2020 márciusában publikálta a 2020. negyedik negyedévére vonatkozó nemzetközi utazásokra vonatkozó adatokat. Sokkal rövidebb időre (jellemzően egy-egy napra), a közelebbi célpontok irányába (elsősorban szomszédos országok), és a mindennapi élet részét képező célok miatt – (mint a rokon-, barátlátogatás, vagy a munkavégzés) – utaztak, akik külföldre látogattak. Hasonló vonások jellemezték a hazánkba induló utakat, és a magyarok külföldi útjait is. Emellett a Magyarországra irányuló utazások kevésbé estek vissza (46%), mint a magyarok külföldi látogatásai (61%).

🛄 2020 októberétől december végéig a hazánkba látogató külföldiek száma közel a felére, 46%-kal csökkent a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár következtében, az egy évvel korábbihoz képest. Az utazások időtartama is rövidült: egynapos utak 40%-kal, míg a többnapos utazások 62%-kal estek vissza. Ugyanakkor a hosszabb időre érkezők, átlagosan 6,6 napot töltöttek el hazánkban, 1,4 nappal többet, mint 2019 azonos időszakában. Eközben a külföldiek kiadásai összességében 54%-kal csökkentek.

🌍 Fele annyian érkeztek külföldről, a látogatók 99%-a Európából jött. Útirányok szerint: az Európából érkezők 45%-kal kevesebb utazást tettek, az amerikai és ázsiai beutazások száma 90%-kal esett vissza. A szomszédos országokból tett látogatások 42%-kal csökkentek. Az összes viszonylat tekintetében a legkevésbé a Szlovákiából (32%) és Romániából (37%) érkezők száma mérséklődött.

👪 Az egynapos utazás 84%-a magánjellegű, 12%-a munkavégzési, közel 4%-a üzleti célú volt. A munkavégzés kivételével minden más motivációban jelentős volt a visszaesés. A többnapos utazások 56%-a magánjellegű, 23%-a üzleti út volt, 23%-a munkavégzés miatt történt. A szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú többnapos utak száma a tizedére esett vissza, eközben a rokon- és barátlátogatások száma az előbbinél kevésbé, felére esett vissza.

✈ A magyarok külföldre irányuló utazásai 61%-kal csökkentek, míg a munkavégzési célból tett utakból csupán a tizedével volt kevesebb, mint 2019 utolsó negyedévében. Az egynapos utazások száma 53%-kal, a többnaposoké 76%-kal csökkent. A magyarok jellemzően inkább egy-egy napra hagyták el az országot (78%). A munkavégzési célú utak száma 9,3%-kal, a szabadidős célú utazásoké 85%-kal esett vissza. Negyedére csökkent a külföldi utazásokon eltöltött idő.

🚗 A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, ám az odalátogatók száma is 43%-kal, illetve 49%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A külföldre utazó magyarok folyó áron az egy évvel korábbinál 73%-kal kevesebbet költöttek.

✔️ A járvány a gazdasági ágazatok közül leginkább a turizmus-vendéglátást sújtotta, ezért a kormány a koronavírus első és második hulláma alatt is támogatást biztosított a szektor számára. A 2020 tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a Szép-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege is. Majd a járvány második hulláma alatt bértámogatást és bevétel-pótlást kaptak a szolgáltatók: költségeinek megtérítése mellett adó- és járulékfizetési kedvezmények is segítették a szektort.

💾 Az adatok forrása:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/magara-talalhat-e-a-turizmus-a-koronavirus-jarvany-utan/

#turizmus #utazas #Magyarország #kulfold #szomszedosorszagok #gazdasagiosztonzo #gazdasagujrainditas #KSH #hazaigazdasag #gazdasg

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre