Categories
OecoFocus

Karácsony számokban – OecoFocus

🔎 Az Oeconomus Alapítvány gazdasági kutató- és elemzőintézetként számok segítségével magyarázza el a világ jelenségeit. Ezért karácsonyra is egy ilyen statisztikai összeállítással, valamint egy infógrafikával készültünk olvasóinknak.

🎁 A karácsony gazdasági szempontból a kiskereskedelmi szektor legfontosabb időszaka. A hazai éves összforgalom 10%-a decemberben, 20% novemberben és decemberben aktualizálódik. 2019-ben ennek összege 223 milliárd forint volt decemberben, az év utolsó két hónapját tekintve pedig 421 milliárd forintot tett ki. Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság szempontjából sok múlik az év ezen időszakán. Jelenleg az új típusú koronavírus-járvány miatt a vásárlások jelentős része az online térbe kerülhetett, ahogy erről korábban írtunk (link a cikk alatt, a KSH 2021. február 4-én közli a decemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatokat). Ugyanakkor az e-kereskedelem előretörését vetíti előre a KSH által 2020 január-október időszakban mért 41,7%-os bővülése az internetes vásárlások esetében, a megelőző évhez viszonyítva.

🎄 Magyarországon körülbelül 2,5 millió karácsonyfát állítunk. A Budapest Bank 2019-es felmérése alapján átlagosan 58 ezer forintot költünk ajándékokra. Általában 4-6 közeli hozzátartozónkat lepjük meg. Az ajándékozott termékek esetében idén nagyobb változásokat tapasztalhatunk, mivel az elmúlt években egyre népszerűbbé váló élményutalványok beválthatósága – (utazás, aktív kikapcsolódás vagy kulturális élmény egyaránt) – rendkívül bizonytalanná vált a járvány hatására.

🍴 Felmérések alapján a karácsonyi ételek közül a halászlé, a sütemények közül a beigli a legnépszerűbb. Az italok közül a pezsgő az ünnepek alatt éri el az éves forgalma csúcspontját, decemberben (a két ünnep alatt) az éves fogyasztás 44%-a realizálódik.

⛄ Végezetül, talán a legkevésbé gazdasági vonatkozású, ám minden bizonnyal a szezon egyik legnépszerűbb kérdése: Mi a helyzet a fehér karácsonnyal? Az elmúlt 120 év tapasztalata azt mutatja, hogy mindössze 9 alkalommal volt valódi hótakaró az egész országon. Magyarország nagyobb részére kiterjedő havat tekintve pedig összesen 16 alkalommal tapasztalhattuk meg ezt az élményt.

🎁 ⛄ 👼 🌟 ❄ 🎶 🔔 Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván az Oeconomus Alapítvány csapata! 🍷

 

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/milyen-karacsonyi-szezon-var-a-kiskereskedelemre-a-nemzetkozi-adatok-tukreben/

#karacsony #christmas #kiskereskedelem #retail #Magyarország #ho #beigli karacsonyfa #unnepek #pezsgo #ajandek

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre