Categories
OecoFocus

Európában elsőként zöldül ki a Magyar Nemzeti Bank – OecoFocus

🌱 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az európai jegybankok közül elsőként szerezte meg zöld mandátumot, amelynek keretében folytathatja eddigi erőfeszítéseit a hazai pénzügyi rendszer, s ennek révén a teljes gazdaság klímabarát pályára való átállítására. Az Országgyűlés 2021. júniusában fenntarthatósági mandátummal ruházta fel az MNB-t. 2021. augusztus 2-án hatályba lépő módosítás jogalapot teremt arra, hogy az MNB tevékenységében elsődleges céljának – így az árstabilitás elérésének és fenntartásának – veszélyeztetése nélkül, egyre hangsúlyosabban kapjanak szerepet a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is. (Korábban az Oeconomus oldalán már írtunk arról, hogy zöld visszarendeződés jöhet a gazdaságban a koronavírus-járvány után, link a bejegyzés alján.)

🏛 Az MNB új feladatai keretében zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a 2021. július 6-án. A most elfogadott stratégia a jegybank hosszútávú működését megalapozó keretrendszer, amelynek értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését. A stratégiával összhangban, annak első lépéseiként a Monetáris Tanács azt a döntést hozta, hogy a zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében két új programot indít. (Részletek a bejegyzés alján szereplő linken találhatóak.)

🌎 A nemzetközi összehasonlításban, a globálisan meghatározó jegybankok szinte egyöntetűen kifejezték elkötelezettségüket a pénzügyi szektor zöldítése és a ­klímakockázatok mérséklése iránt. Abban a tekintetben ugyanakkor éles a vita a jegybanki döntéshozók között is, hogy a jegybankoknak pontosan milyen, illetve mekkora szerepet kell vállalniuk a zöld gazdaságra való áttérésben. Az Egyesült Államokban és Japánban a jegybank esetében monetáris politikai szempontból kevésbé hangsúlyosak a klímavédelmi szempontok, a klímakockázat elsősorban pénzügyi stabilitási kérdés. A kínai központi bank különböző ösztönzőkkel már jelenleg is támogatja a pénzügyek zöldítését. Eközben jelentős előrelépést jelent, hogy a Bank of England a monetáris politikai célrendszerét is átalakítja a klímaszempontok figyelembevételével.

🇪🇺 A zöld szempontok figyelembevétele az Európai Központi Bank (EKB) stratégiai keretrendszer-felülvizsgálatánál került előtérbe. Egyes központi bankok – különösen a svéd Riksbank – már beépítették monetáris politikai keretrendszerükbe a zöld szempontokat. A közép-kelet-európai jegybankok többsége inkább kommunikáció szintjén foglalkozik klímaügyi kérdésekkel, azonban konkrét lépéseket jellemzően még nem tettek a klímacélok érvényesítése érdekében.

📅 A zöld programok további részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a piaci szereplőkkel.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/koronavirus-utan-zold-visszarendezodes-johet-a-gazdasagban/

#monetarispolitika #hitelezes #koronavirus #COVID #klímaváltozás #Magyarország #fenntarthatosag #zoldstrategia

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre