Categories
OecoFocus

A várakozásoknál kedvezőbben teljesített a hazai gazdaság az első negyedévben

🔎 A KSH május 18-i adatközlése alapján 2021. első negyedévében 2,3%-kal esett vissza a hazai gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest. (A piaci várakozások is 3,7-3,8% körüli csökkenést vártak az időszakra.)

😷 Az éves összehasonlítás alapját képező időszakot, 2020 első negyedévét még nem, vagy csak részlegesen érintették a koronavírus-járvány nyomán hozott intézkedések. Eközben 2021 első hónapjaiban fokozatoson vezették be a szigorító intézkedéseket a járvány erősödése miatt. Olyan iparágak, mint a turizmus, vendéglátás és szórakoztató ipar nem vagy csak igen korlátozottan működhettek a járványhelyzetre való tekintettel az idei év első hónapjaiban. Márciusában az üzletek bezártak – kivéve az élelmiszerboltokat, a patikákat, a drogériákat és a benzinkutakat – és személyes kontaktust igénylő szolgáltatásokat nem lehetett igénybe venni (a korlátozások részlegesen érintették az áprilist is, ami azonban már a második negyedév része). A gazdaság ezzel együtt is 2020 utolsó negyedévéhez viszonyítva 1,9%-kal emelkedett.

📈 Milyen gazdasági tevékenységek és ágazatok segítették leginkább a gazdaság teljesítményének megőrzését? A növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. A gazdaságpolitika az egészségügyi védekező intézkedések betartása mellett számos gazdaságösztönző intézkedést léptettek életbe (az erről szóló elemzés linkje a cikk alatt).

🏭 Nem véletlen, hogy ezek a szektorok teljesítettek a legjobban. Az idei évben az előzővel ellentétben, nem került sor gyárak leállítására, így az ipari tevékenység pozitívan járulhatott hozzá a GDP-hez. A piacok év eleje óta optimisták az átoltottság emelkedése és a Covid-19 elleni védettség kialakulása kapcsán, amely élénk keresletet generál, szintén az ipari termelést serkentve. Ugyanakkor a gazdasági növekedés az infláció emelkedését is maga után vonhatja. Erről korábban már írtunk az Oeconmus oldalán (link a cikk alatt).

💻 Az infokommunikáció, vagyis a digitalizáció elterjedése is a vírushelyzet egyik, gazdaságot nagymértékben meghatározó következménye volt. (A jelenségről bővebben a cikk alatti linken található cikkben számoltunk be.)

📖 A KSH jelenleg csupán az első becslését közölte, a részletes adatokat 2021. június 1-én teszi közzé.

🇪🇺 Az Eurostat is publikálta adatait 2021. május 18-án az európai gazdaságok teljesítményéről. Az európai ország teljesítménye is enyhe visszaesést mutatott, az európai uniós gazdaságok átlagosan 1,7%-kal, az eurózóna gazdaságai 1,8%-kal mérséklődtek. A visegrádi országok hazánkhoz hasonló adatokkal rendelkeznek. A lengyel GDP1,7%-kal, a cseh 2,1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól (a szlovák adatokat az Eurostat még nem publikálta). Az előző negyedévhez viszonyított 1,9%-os magyar növekedés az egyik legkedvezőbb volt az Európai Unióban, csupán Románia, Bulgária és Ciprus tudta csak megelőzni.

💾 Az eredeti források itt és itt olvashatóak.

📲 Ezek a korábbi írásaink is érdekelhetik:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-kiszamithatosag-jegyeben-keszult-el-a-2022-es-koltsegvetesi-tervezet/

http://www.oeconomus.hu/megjelenesek/a-covid-19-jarvany-idejen-eloretoro-digitalizaciorol-beszelt-pasztor-szabolcs-az-m1-ma-reggel-musoraban/

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/felporog-az-inflacio-az-uj-tipusu-koronavirus-jarvany-utan/

#GDP #Magyarország #ipar #iparitermeles #feldolgozoipar #KSH #hazaigazdasag #gazdasg #termeles #gazdasgiteljesitmeny

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre