Categories
OecoBright OecoFocus

A népszámlálás online kitöltése vasárnap zárul – itt vannak a legfontosabb információk hozzá

⌛Október 1-jével elkezdődött a népszámlálás Magyarországon, mely november végével zárul. A népszámlálás célja a magyarországi lakások, házak és a bennük élő személyek összeírása. Az első eredményeket várhatóan jövő tavasszal publikálják  (települések lakosságának száma, nemek és életkor szerinti megoszlása). A legfontosabb dátumokat az alábbiakban gyűjtöttük össze:

💡A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolni. Az online kitöltéshez szükséges belépési kódot tartalmazó felkérő levelet postai úton kézbesítették. A kérdőívek kitöltése lakcímenként történik. Mindenkiről kérdőívet kell kitölteni, aki a lakcímen életvitelszerűen él, függetlenül attól, hogy hova van hivatalosan bejelentve. Egy háztartásnak egy belépési kódra van szüksége a kitöltéshez (adott lakásról és a benne élő személyekről szól). Aki bentlakásos intézményben él (pl. kollégium, idősek otthona, munkásszálló) számlálóbiztosától személyesen fogja megkapni a belépési kódot. Amennyiben valaki nem kapott postai úton belépési kódot vagy elvesztette azt, a Kérdőív (nepszamlalas2022.hu) oldalra belépve, „Hol találom a belépési kódot?” fület lenyitva a megjelenő rész aljára legörgetve tud új kódot igényelni Ügyfélkapun keresztül.

👨A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. A részvétel a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelező

  • mindenkinek, aki Magyarországon él;
  • azoknak is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak;
  • a külföldi állampolgároknak is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

🏠A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozni kell, így összeírásra kerül az ország területén minden

  • lakás,
  • lakott üdülő és lakott egyéb lakóegység,
  • közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmény.

Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

⚡Aki nem vesz részt a népszámlálásban, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke akár a 200 ezer forintot is elérheti.

❓A kérdőív kérdéseire a válaszadás kötelező, de a nemzetiségre, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes. Különösen fontos azonban, hogy az önkéntesen megválaszolható kérdésekre is választ adjanak, ugyanis a népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amelyből lehetőség nyílik megismerni a hazai nemzetiségi és vallási viszonyokat, az egyes nemzetiségekhez, illetve felekezetekhez kötődők számának, társadalmi, területi jellemzőinek változásait. Az egészségproblémával, fogyatékossággal élők helyzetének javítását, esélyegyenlőségének biztosítását célzó programok szempontjából az egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó adatok a többihez hasonlóan szintén különleges értéket képviselnek. A népszámlálási kérdőív kitöltéséhez technikai segédlet található IDE kattintva.

❗Az online kitöltés legvégén, a kérdőív leadását követően a kitöltést igazoló dokumentum mentése ajánlott, mivel a későbbiekben ezzel lehet bizonyítani, hogy részt vettek a népszámlálásban a törvényi előírásoknak megfelelően. Amennyiben nem sikerült letölteni az igazolást, de szeretné tudni, hogy a beküldött kérdőívét milyen kitöltést igazoló kóddal tárolja a KSH, akkor kapcsolat@nepszamlalas2022.hu e-mail címen lehet erről érdeklődni (részletek IDE kattintva).

📝Az idei az utolsó hagyományosnak mondható népszámlálás Magyarországon, amikor is a lakosságnak aktívan részt kell vennie, a következő népszámláláshoz más állami adatbázisokat használnak fel.

💻A népszámlálás október elsejei indulásától most péntek reggel 7 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőívet küldtek be az idei népszámlálás keretében. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9%-áról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,9%-ot.

🇭🇺 🇺🇦 Miért fontos a népszámlálás? A népszámlálás pontos és részletes képet ad Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Ezek az információk szükségesek a lakosság életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz. Negatív példaként említhető Ukrajna, ahol 2001 óta nem sikerült népszámlálást tartani. 2020-ban is tervben volt a népszámlálás, azonban ismételten elhalasztották, mivel túl magasak voltak annak költségei a koronavírus-járvány által amúgy is megtépázott állami költségvetést tekintetében. A 2001-es népességi adat az utolsó hivatalos statisztika, amikor is 48,46 millióra becsülték Ukrajna lakosságát (1991-ben több mint 52 millióan éltek az országban). A 2020-ra vonatkozó népességbecslés (nem népszámlálás!) alapján Ukrajna az elmúlt két évtizedben több mint 11 millió lakost veszített. A legtöbb demográfus szerint elfogadható a számítás, azonban hivatalos népszámlálás hiányában továbbra is sötétben tapogatóznak a legalapvetőbb kérdésben, mennyi is Ukrajna lakossága.

💾A cikk forrásai itt, itt, itt és itt találhatóak.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

A lakossági adatok aranybányája, avagy 2022 a népszámlálás éve Magyarországon – Oeconomus

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre