Categories
OecoFocus

A külön juttatások nélkül is kimagasló volt a keresetek növekedése februárban

👛 A KSH által április 26-án publikált adatok azt mutatják, hogy 2022 februárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 546 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 374 800 forint volt. A bruttó átlagkereset 31,7%-kal, a kedvezmények figyelembevételével a nettó átlagkereset pedig 31,9%-kal lett magasabb, mint egy évvel korábban. A kiugró emelkedéséhez elsősorban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatása (ún. fegyverpénz), illetve a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés járultak hozzá. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 445 000 forint volt, 14,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A KSH az adatokban nem jelenítette meg a családok SZJA-visszatérítését, amely további jövedelmet biztosított a lakosságnak. A jövedelem növekedését elősegítő intézkedések most különösen fontosak, mivel a nemzetközi szintekről begyűrűző árnyomás már közel egy éve fokozott ütemben gyorsul.

💸 Az MNB márciusi inflációs jelentése alapján az idei év során átlagosan 7,5–9,8%-os infláció is megvalósulhat. Az éves átlagos infláció 2022-ben a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi. A fogyasztóiár-index 2023-ban 3,3-5,0%, míg 2024-ben pedig 2,5–3,5% között alakul a jegybank előrejelzése szerint.

➕ A magas árnyomás ellensúlyozására a kormány várhatóan további intézkedéseket is bevezet. Így az év eleji 5%-os nyugdíjemelést követően nyáron egy újabb, 2-3%-os növelés követheti, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő április 25-i tájékoztatása alapján.

🖩 2022 első két hónapjában a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 443 400 forintra becsülhető, 14,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Így a januári bruttó átlagkereset 13,7%-kal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 14,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Februárban a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 14,5%-kal magasabb lett, mint egy évvel korábban. E számok már indikációt mutatnak arra vonatkozóan, hogy az idei évben 14%-ot is meghaladó bruttó bérnövekedés valósulhat meg, a nettó pedig a 15%-ot is közelítheti. Így a magas áremelkedés mellett is javulhatnak az infláció figyelembevételével kalkulált reálkeresetek.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-minimalber-emeles-a-magasabb-berkategoriakat-is-felfele-hajtja/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/hazai-foglalkoztatasi-korkep-2021/

#atlagber #keresetek #rendszereskeresetek #minimalber #beremelkedes #bruttoberek #Magyarorszag#szjavisszaterites #fogyasztas #magyarorszag #KSH

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre