Categories
Hírek OecoFocus

Mennyire ismered a magyar családtámogatási rendszert?

👩‍👩‍👧‍👦 A napjainkban magától értetődőnek számító, és hazánkban igen kiterjedt családtámogatási rendszer hosszas fejlődési út eredménye. A kezdetek 110 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Magyarországon a családok támogatásának és szociális védelemnek a szükségessége már az 1900-as évek elején megfogalmazódott. Kezdeti lépésként, az európai országokat is megelőzve, a társadalombiztosítás alapelvei között 1907-ben megjelent egy rendelkezés, amely alapján a biztosított családtagjaira is kiterjesztette a védőhálót. Ez azonban még nem célzott családtámogatás volt. Az első tényleges családpolitikai támogatás az 1912-ben bevezetett családi pótlék volt. Az intézkedés hátterében az állt, hogy népesedéspolitikai okokból már ekkor is nagy hangsúlyt fektettek a gyermekeket eltartó és nevelő családok megsegítésére. Innentől kezdve hosszú utat járt be a szociális háló e formája.

🌱 Az első intézkedések még csupán szűk körben érvényesültek, de már akkor is a gyermeknevelés költségeihez való rendszeres pénzbeli hozzájárulás kapott kiemelkedő fontosságot. Először a családi pótlékot a munkavégzéshez kötötték, de alapvetően a társadalombiztosítástól elkülönült rendszerként működött. A támogatási rendszer fejlődésének második lépcsőfokát az 1922-ben, feltehetően a gazdasági válság hatásainak enyhítésére bevezetett terhességi és szoptatási segélyre való jogosultság bevezetése jelentette. A következő évtizedekben a családi támogatás formájában, a jogosultak körében és az összeg nagyságrendjében számos változás történt.

💡 Szeretnél többet tudni a hazai a magyar családtámogatási rendszer történetéről, annak nemzetközi összehasonlításáról, valamint a társadalmi védőháló és a demográfia folyamatok összefüggéseiről? A fentiekhez hasonló érdekességeket ismerhetnek meg a „110 éves a magyar családtámogatási rendszer” című konferencia hallgatói az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával létrejött rendezvényen 2022. október 17-én, hétfőn a Lónyay-Hatvany villában 09:30-14:00 között.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 A konferencia részletei és regisztráció:

https://www.oeconomus.hu/hirek/oeconferencia-110-eves-a-magyar-csaladtamogatasi-rendszer/

 

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre