Categories
OecoGlobus Oecogram

Erősödik a szigor az amerikai jegybanknál

🇺🇸 Szerdán tartotta az amerikai jegybank negyedéves nagy kamatdöntő ülését, ahol friss előrejelzéseket is publikált. Az irányadó kamatsávot a korábbi 2,25-2,50%-ról 3,00-3,25%-ra emelte a Fed. A jegybank jelentősen mérsékelte GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését mind az idei, mind a következő két évre vonatkozóan, miközben inflációs várakozása nőtt.

🎤A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón a Jerome Powell jegybankelnök elmondta, hogy a beérkező adatoktól teszik függővé a kamatdöntésüket a jövőben is. Kiemelte Powell, hogy a gazdaságot korlátozó tartományba emelik a kamatokat, és sokáig ott is tartják. Akkor várható a kamatok csökkentése, ha már tartósan látják a fordulatot az inflációban. A kamatemelés jelentősen lassítja a gazdaságot, de recessziót nem említett a jegybankelnök.

🇭🇺 A Fed előrejelzése szerint idén és jövőre tovább folytatja kamatemeléseit, illetve az Európai központi Bank is néhány hete úgy nyilatkozott, hogy várható a monetáris politika további szigorítása az infláció lassítása érdekében. Mindezek a döntések a Magyar Nemzeti Bank várható lépéseit is befolyásolják, jövő kedden ismét alapkamatot emelhet az MNB.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tovabbra-is-igaz-ha-az-usa-tusszent-europa-megfazik/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/vekony-jegen-tancol-az-ekb/

Senior elemző

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre