Categories
Oecogram

A távmunka sok pozitív hatása mellett létezik árnyoldala is

🏠 Az új típusú koronavírus megjelenésével világszerte megugrott a home office-ban dolgozó munkavállalók aránya, és ráadásul rendkívül népszerű is lett. Bár vitathatatlan, hogy a távmunkának rengeteg előnye van, időközben fény derült a megváltozott munkavégzés árnyoldalára is. A HubbleHQ kutatása alapján az otthonról végzett munkához való pozitív viszonyulás mértékében nem csak az egyes generációk között van különbség, hanem az a munkába való ingázás hosszával is összefüggésbe hozható. A kutatás alapján a megkérdezettek közel 80 százaléka nevezte meg a home office legjelentősebb előnyének azt, hogy egyszerűen nem kell utazásra időt szánniuk. Követlen pozitív korrelációt fedeztek fel az adatok vizsgálata során az ingázás hossza és a távmunka preferálása között. Megállapították, hogy minél több időt fordít valaki munkahelye megközelítésére, úgy annál nyitottabb, illetve boldogabb volt a távmunkával kapcsolatban. Miközben azok, akik negyedóra alatt beértek az irodába, alig több mint 56 százalékuknak volt pozitív élménye a távmunkában, míg akik több mint két órát fordítanak ingázásra ott több mint 84 százalékuknak volt kedvére a lehetőség. Ezzel összhangban, minél távolabb él a munkavállaló a munkahelyétől, úgy annál nagyobb arányban töltené munkaidejét otthonában. Az Amerikai Egyesült Államokban végzett, a Bloom cég által 2021 júniusában közzétett felmérés alapján a munkavállalók hat százaléka vélekedett úgy, hogy azonnal felmondana, ha munkáltatója teljes mértékben visszarendelné az irodába. Továbbá a megkérdezettek 36 százaléka egy hasonló döntést követően új állás után nézne. A kutatás kitért arra is, hogy a munkavállalók az otthoni munkavégzést egy közel hét százalékos fizetésemeléssel egyenértékűnek érzékelnek.

🚌 A Tyto PR cég által készített 2020-as, Az ingázás költségei jelentése alapján egy olyan zsúfolt nagyvárosban, mint Londonban az irodába történő bejutásnak jelentős költségterhe van a munkavállalóra nézve. A kutatás megállapítja, hogy átlagosan az irodába jutás a nettó éves jövedelem 28 százalékát is elérheti (kb. nyolcezer angol font). Amennyiben valakinek gyermekei vannak úgy a nettó fizetésének harmadát is elérheti a költség, míg gyermek nélküli felnőtteknél átlagosan 18 százalékot (kb. ötezer angol font) fordítanak a közlekedésre. A jelentés említést tesz arról is, hogy a pénzben kifejezhető tételeken túl az időráfordítás is jelentős az ingázó munkavállalók esetében. A brit fővárosban átlagosan 23,5 teljes, 24 órás napot fordítanak az emberek a munkába jutáshoz. Perspektívába helyezve; egy tíz éves időszak során az ingázással töltött idő annyi, mintha a munkavállaló egy teljes évet munkájával töltene. A felmérés arra a következtetésre jut, hogy London határából történő munkába járás átlagosan tízezer font összköltséget is jelenthet.

🔥 Az Egyesült Királyságban a WSP tanácsadócég környezetvédelmi szakemberei által végzett, 2020 februári kutatása alapján az országban a nyári hónapok során történő távoli munkavégzés a környezet terhelése szempontjából fenntarthatóbb. A szakemberek számításai szerint a június és augusztus között otthonról végzett munka egy munkavállaló esetében 400 kilogrammnyi széndioxid kibocsátás elkerülését eredményezi, amely összehasonlításként egy átlagos ingázás éves károsanyag kibocsátásának öt százalékát jelenti. A WSP kétszáz irodai alkalmazott ökológiai lábnyomát mérte fel, amely alapján arra a következtetésre jutott, hogy a téli hónapok során történő otthoni munkavégzés a környezetszennyezés szempontjából jelentősebb. Amennyiben egy átlagos munkavállaló a feladatait az év teljes egészében az otthonából látja el, úgy nagyságrendileg 2,5 tonna károsanyag kibocsátása valósul meg, amely közel 80 százalékkal magasabb, mintha egy éven keresztül irodában dolgozna. Mindez azzal magyarázható, hogy amennyiben távmunkában dolgozik, a fűtést intenzívebben és az egész házra kiterjedően használják.

🇭🇺 Magyarországon az Eurostat felmérése alapján 2020-ban Pest megye aktív korú lakosságának közel 40 százaléka ingázott az otthona és a munkahelye között. A folyamatot erősítette ugyan, hogy sok család Budapest agglomerációjába költözött, de a pandémia során a megnövekedett home office használat miatt jelentős forgalomcsökkenés is bekövetkezett. A KSH statisztikája alapján a tavalyi évben a Pest megyei munkavállalók tíz százaléka élvezhette a távmunka adta lehetőséget. Hazánk kormánya az elsők között lépte meg, hogy az otthoni munkavégzést egy bizonyos összeghatárig adómentesen támogathassák az alkalmazottjaikat a cégek. 2020 novemberétől a veszélyhelyzet elmúlásáig havi szinten az aktuális minimálbér tíz százalékának megfelelő összegig (azaz 16 740 forint erejéig) is terjedhet a támogatás, amely segítségül szolgálhat a munkavállalók számára a távmunkával járó megnövekedett otthoni költségek fedezésére, például a rezsiköltségekre. A több mint 16 ezer forintos távmunka támogatás a rezsiköltségek jelentős hányadát, akár 40-50 százalékát is fedezheti. A Pulzus Kutató által készített 2020-as közvélemény-kutatása alapján a magyarok többsége, közel 40 százaléka 40 és 60 ezer forint, harmada pedig 20 és 40 ezer forint közötti rezsiszámlát fizet ki. Az elkészített felmérés rávilágított arra, hogy a kor kevéssé befolyásolja a havi számlák nagyságát. Jellemzően a diplomával rendelkező emberek magasabb rezsi mellett élnek, közöttük 30 százaléka állította, hogy általában havi 60 ezer forintnál is magasabb számlát egyenlít ki.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foldunkon-fokozodik-a-vizkrizis-a-korlatozott-mennyisegben-elerheto-edesviz-evrol-evre-egyre-komolyabb-gondot-jelent-majd-a-vilag-orszagainak/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Tavmunka #Homeoffice #Koltseg #Fenntarthatosag

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre