Categories
OecoGlobus

Sörindex 2021

🍺 A sörindex a sörfogyasztás jellemzőit összesíti országonként, az Expensivity felmérésének adatai alapján. A mutatószám három tényezője: (1) az adott országban (0,33 literes kiszerelésben) kapható összes sörfajta átlagára dollárban, (2) egy főre vetített éves sörfogyasztás (0,33 literes üveg darabjában kifejezve) és (3) ennek az összértéke, szintén dollárban.

🏷️ Az árakat tekintve a katari emberek fizetnek messze a legtöbbet adagonként; 11,26 dollárt. A közel-keleti muszlim országban a 2022-es Labdarugó Világbajnokságig 100%-os importvámot vetettek ki minden alkohol tartalmú termék behozatalára, a turistáknak pedig engedélyhez kötötték a vásárlást, ezzel visszafogva a fogyasztást. Világszinten a Dél-afrikai Köztársaságban a legolcsóbb, 1,68 dolláros egy üveg sör átlagos ára, mivel itt általában nagy tételben vásárolnak, ezzel lenyomva a költségeket. Európán belül Ukrajnában a világon a második legolcsóbb; 1,76 dollár csupán az alkoholos ital átlagára, míg a legdrágább Franciaországban, ahol 6,39 dollár.

📈 Az éves fogyasztást tekintve Csehország vezet fejenként 468 üveg sörrel, viszont legtöbbet, több mint 1900 dollárt a németek költenek az alkoholos italra per fő. A Haitin élő emberek ellenben átlagosan 4 üveg sört isznak évente, a karibi-térségi államban főleg a rumfogyasztás terjedt el.

🇭🇺 A KSH sörmérleg statisztikája a termelési, kereskedelmi és felhasználási adatokat mutatja be 1970-től. Legfrissebb adatok szerint 2018-ban a teljes hazai fogyasztás 689 millió liter volt (egy főre vetítve évi 70,4 liter), de az 1980-as évek második felében az egy milliárd litert is meghaladta (1986-1991 között évente több mint 100 liter fejenként). Ugyanebben az évben a teljes hazai termelés 588,5 millió liter, az exportmennyiség 51 millió liter, az importmennyiség pedig 155,6 millió liter volt (elmúlt 30 év legmagasabb értéke). Hazánkban 2,84 dollár egy üveg átlagára, és fejenként közel 700 dollárt költ rá egy átlagember évente.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/magyarorszag-europa-legnagyobb-bortermeloi-kozott/

#Beer #Alkohol #Sor #Magyarorszag

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre