Categories
OecoGlobus

Lencsestatisztika

ūüćĹÔłŹMagyarorsz√°gon sz√°mos √ľnnephez √©s jeles esem√©nyhez kapcsol√≥dik tradicion√°lis, vagy √©ppen √ļjdons√°gsz√°mba menŇĎ √©telek √©s italok fogyaszt√°sa. Mindenki √°ltal j√≥l ismert, hogy milyen √©telek √©s italok ker√ľlnek a h√ļsv√©ti, a kar√°csonyi asztalra. Szilveszterkor √©s az √ļj√©vkor elfogyasztott √©telek √©s italok list√°j√°t is szinte azonnal fel tudjuk sorolni. Eg√©szen sokan vannak olyanok, akik egy √©vben mind√∂ssze csak egyszer fogyasztanak lencs√©t, amely tradicion√°lis √ļj√©vi √©telnek sz√°m√≠t. Magyarorsz√°gon √ļgy tartj√°k, hogy a szemes term√©nyek fogyaszt√°sa (lencse, rizs, k√∂les) p√©nzbŇĎs√©get jelent az elk√∂vetkezŇĎ √©vben, ugyanis a sok mag sok p√©nz√©rm√©t jelent. Nem csak hazai hiedelmek kapcsol√≥dnak a lencs√©hez, hanem p√©ld√°ul Olaszorsz√°gban is komoly jelentŇĎs√©get tulajdon√≠tanak ennek a sz√°raz h√ľvelyes n√∂v√©nynek, illetve a term√©s√©nek. Az olaszok szerint ahhoz, hogy sok p√©nz√ľnk legyen, a p√©nzt√°rc√°ba kell tenni n√©h√°ny szemet. A hiedelmeken t√ļl jelen bejegyz√©s n√©h√°ny statisztikai adatot k√≠v√°n k√∂z√∂lni a lencse kapcs√°n.

ūüĆĺA lencse, a fŇĎzel√©klencse az egyik legr√©gebbi kult√ļrn√∂v√©ny√ľnk. √Āzsia hegyvid√©ki ter√ľleteirŇĎl terjedt el √©s a pillang√≥svir√°g√ļak k√∂z√© tartozik. A lencse fontos feh√©rjeforr√°s, legink√°bb leves vagy fŇĎzel√©k k√©sz√ľl belŇĎle, de sokan sal√°tak√©nt szeretik. A glik√©mi√°s indexe alacsony, √©s kiv√°l√≥ n√∂v√©nyi alap√ļ feh√©rjeforr√°s. Sz√°z grammban k√∂zel 22 gramm feh√©rje van.

A vil√°g legnagyobb exportŇĎrei: Kanada (3,2 milli√≥ tonna √©vente), India (1 milli√≥ tonna √©vente) √©s T√∂r√∂korsz√°g (365 ezer tonna √©vente). Az Eur√≥pai Uni√≥ban legnagyobb ter√ľleten Spanyolorsz√°gban termesztik a lencs√©t, 36 504 hekt√°ron, de Franciaorsz√°g √©s G√∂r√∂gorsz√°g lencsetermeszt√©se is jelentŇĎs. Magyarorsz√°gon 2021-ben mind√∂ssze 284 hekt√°ron vetettek lencs√©t. Ennek ellen√©re a 4¬†400 tonn√°s import mellett k√∂zel 200 tonn√°t export√°ltunk, b√°r ennek jelentŇĎs r√©sze reexport.

ūüĒĘA KSH adatai k√∂z√∂tt 1921-tŇĎl kezdŇĎdŇĎen l√°thatunk a lencse term√©s√°tlag√°ra vonatkoz√≥ adatokat. 1921-ben 610 kilogramm termett hekt√°ronk√©nt, m√≠g 2018-ban 890 kilogramm. √Črdekess√©g, hogy a term√©s√°tlag 2011-ben volt a legmagasabb 1640 kilogrammos √©rt√©kkel. A felv√°s√°rl√°si √°rra csak 1946-t√≥l vannak adataink, akkor a tonn√°nk√©nti √°r 788 forint volt, a legutols√≥ rendelkez√©sre √°ll√≥ √©v adata (2014) pedig kicsit t√∂bb mint 600 ezer forintr√≥l tan√ļskodik. 1921-ben a vet√©ster√ľlet nagys√°ga 4520 hekt√°r volt, mely a maximum√°t 1934-ben √©rte el kicsit t√∂bb mint 19 ezer hekt√°rral. Az√≥ta a termŇĎter√ľlet nagys√°ga dr√°maian visszaesett, olyannyira, hogy 1990 √≥ta nincs is el√©rhetŇĎ statisztika. (1990-ben a vet√©ster√ľlet nagys√°ga 1416 hekt√°r volt.) A piaci termelŇĎ √°tlag√°rra vonatkoz√≥an 1946-t√≥l vannak inform√°ci√≥ink ekkor egy kilogramm √°ra 1,5 forint volt 2019-ben pedig (az utols√≥ rendelkez√©sre √°ll√≥ √©v adata) 872 forint. Az √°r stabil n√∂veked√©st mutatott az egym√°st k√∂vetŇĎ √©vtizedekben.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/ha-mar-gorogdinnye-szezon-akkor-johetnek-a-statisztikak-is/

#lencse #ujev #2022 #statisztika

Kutatási igazgató | Megjelent írások

P√°sztor Szabolcs, habilit√°lt egyetemi docens a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem K√∂zgazdas√°gi √©s Nemzetk√∂zi Gazdas√°gi Tansz√©k√©n. Kor√°bban dolgozott a Magyar Nemzeti Bankn√°l √©s a Magyar Banksz√∂vets√©g tan√°csad√≥jak√©nt is. Az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°nyhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott m√°r t√∂bbek k√∂z√∂tt Ausztr√°lia, K√≠na, Belgium, Csehors√°g, Olaszorsz√°g, Oroszorsz√°g, T√∂r√∂korsz√°g, a D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°g, Kenya √©s Eti√≥pia egyetemein. FŇĎ kutat√°si ter√ľlete a gazdas√°gi √©s p√©nz√ľgyi √°talakul√°s a fejlŇĎdŇĎ orsz√°gokban.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre