Categories
OecoGlobus

Jelentősen csökkent az adóelkerülés Magyarországon

📉 Az Európai Bizottság a tárgyév utáni második évben teszi közzé a forgalmiadó-résre vonatkozó statisztikáit 2013-tól kezdődően, és utólagos becsléseket az ezt megelőző időszakról. A legfrissebb számítások alapján 2018-ban a magyar áfarés 8,4 %-ra mérséklődött a 2017-es 13,5 %-ról.

🧾 Az áfarés a nemzeti számlák egyenlegei alapján számított, de be nem szedett általános forgalmi adótömeg, és a ténylegesen beszedett áfabevétel különbsége. Általában százalékos formában adják meg, a gazdasági folyamatok alapján elméletileg fennálló áfakötelezettséghez viszonyítva. Az áfarésnek jelentős nemzetgazdasági szerepe van, mivel a társadalombiztosítási járulék után a forgalmi adó a második legnagyobb bevétele a központi költségvetésnek. Az áfarés százalékos értéke az adópolitika hatékonyságára, adóelkerülés mértékére is következtetést ad, és tagállami összehasonlításra is alkalmas. Másik jelentős mérőszám az effektív áfakulcs, mely a beszedett adótömeget az elméletileg elérhető adóalaphoz méri. Értékére az alkalmazott áfakulcs mértéke és az adóbeszedés hatékonysága van hatással. Az indikátor 2013-2015 közötti jelentős emelkedését (változatlan áfakulcs mellett) az online pénztárgépek bevezetése okozta. 2016-2017 között a kedvezményes áfakulcsú termékek körének kiszélesedése révén csökkent, majd 2018-tól ismét emelkedett, mivel az adóalanyok adatszolgáltatási kötelezettségét a számláik 100 ezer forintos küszöbértékére csökkentették.

🇭🇺 A feketegazdaság hazánk esetében a 2012 utáni adópolitikai reformoknak köszönhetően nagymértékben visszaszorult, míg 2010-ben az utólagos számítások alapján a forgalmi adók 21,7 %-át nem sikerült beszedni, addig ez az érték 2018-ra 8,4 %-ra csökkent (380 milliárd forint). Az Európai Bizottság minden évben elkészíti a becsléseit a következő évekre, ez alapján Magyarországon 2019-re 1,8 százalékpontos csökkenést (6,6 %-ra), 2020-ra pedig 10,9 százalékra való növekedést prognosztizálnak. A 2020-as növekedés az újtípusú koronavírus okozta gazdasági válság következtében az összes uniós tagállamot érinti. A 2019-es jelentésben 2018-ra még 9%-os becslést adtak, így az előzetes várakozásokat is felülteljesítettük.

📊 A mutató legfrissebb értékei alapján Közép- és Kelet-Európában az élmezőnybe tartozunk, éppen megelőzzük Németországot. 2010-hez képest egyedül Lettország (20,6 százalékpontos mérséklődéssel) és Málta (28,7%-ról 15,1%-ra) tudott Magyarországnál nagyobb mértékben csökkenteni az indikátor értékén, így mind a javulás, mind a tényleges érték tekintetében jobbak vagyunk az európai átlagnál. Az áfarés EU-s átlaga 2010-ben 17% volt, míg 2018-ban 11%. 2012-ben, az intézkedések bevezetése, szabályok szigorítása előtt 18.-ok voltunk a tagállamok között, míg 2018-ra 12.-ek lettünk.

📈 A hatékony adóbehajtást számos kormányzati intézkedés segítette; a kettő legjelentősebb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2013-ban bevezetett online pénztárgép rendszere, illetve az online adatszolgáltatási kötelezettség. Az online pénztárgép félóránként lejelenti a megtörtént tranzakciókat, pénztárnyitást és zárást, illetve az áramszüneteket. Zárt rendszerének köszönhetően adatot törölni vagy módosítani nem lehet. Ennek következtében fehéredett a gazdaság, megnőtt az áfabefizető gazdálkodó egységek száma és bejelentett forgalma (kiskereskedelmi cégek esetében 20-26%-os, vendéglátóipari vállalatok esetében 30-40%-os a bevételnövekedés az online pénztárgépek bekötése után). Emellett igazságosabbá válik a piaci verseny. Magasabb alkalmazott adókulcs mellett általában magasabb az adóelkerülők aránya, mivel az adócsalásból eredő várható nyereség értéke nagyobb, mint a várható bírságé. Éppen ezért érdekesség, hogy bár Magyarországon az Európai Unióban a legmagasabb az általános forgalmi adó mértéke, mégis tisztulni tudott a gazdaság.

💾 Az Európai Bizottság jelentését itt érheti el: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/vat-gap-full-report-2020_en.pdf

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/alacsony-adok-a-novekedesert-oeconomaps/

#ado #forgalmiado #adobevallas #penztargep #afares

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre