Categories
OecoGlobus

Gazdaság a 2020-as év Google keresései alapján

🔎 A legnépszerűbb Google keresések között – mind globálisan, mind hazai szinten – több gazdasági vonatkozású szó szerepelt. Érdemes azt is látni, hogy a magyarországi keresési eredmények összhangban vannak a világszerte tapasztalható trendekkel.

😷 A „koronavírus” volt a legkeresettebb kifejezés nemzetközi szinten és idehaza egyaránt. A vírus gazdasági hatásairól számos cikket és elemzést publikáltunk 2020 során. Az első hullámról szóló írásaink összefoglalója az OecoGlobus – A koronavírus hatása a világgazdaságra – Az első hullám című kiadványban jelent meg (link a cikk alatt).

🗳 A második legkeresettebb kifejezés az amerikai elnökválasztáshoz kötődik globálisan és Magyarországon is. (A globálisan keresett kifejezések között a második a „választási eredmények” volt, kapcsolódva az amerikai elnökválasztáshoz. Magyarországon konkrétabban, az „amerikai elnökválasztás” kifejezésre kerestek rá a második legtöbben.) Az Egyesült Államok, vezető nagyhatalmaként, a világ GDP-jének negyedét termeli, (2019-re vonatkozó adatok alapján). Hazai szempontból tekintve az USA a tizenöt legfontosabb külkereskedelmi partner között szerepel. Így a tengeren túli események meghatározóak a világgazdaság és a hazai külkereskedelem szempontjából is.

💻 A gazdasági vonatkozású keresések közül a harmadik szorosan kapcsolódik a koronavírus-járvány következményeihez. A globális keresések között a negyedik a Zoom szoftver, amely számtalan videó-találkozó helyszíne volt 2020-ban. Ez a keresés olyan jelenségek elterjedéséhez kötődik, mint a home office. (A globális keresések között a harmadik Kobe Bryant 2020-ban elhunyt, olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó volt.)

🇭🇺 Magyarországon a harmadik helyen a Google Classroom volt. A kifejezés a vírus nyomán hozott korlátozó intézkedések idején nyerte el népszerűségét, mint a távoktatás kivitelezését segítő internetes felület. Ez a keresési eredmény is azt mutatja, hogy a gazdaság 2020-as átalakulásának kiemelt területe volt a digitalizáció. A szakértők szerint a távolról végzett munka hosszútávon velünk maradhat, és az oktatás területén is a korábbiaknál hangsúlyosabb lesz az internetes felületek használata nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/oecoglobus-a-koronavirus-hatasa-a-vilaggazdasagra-az-elso-hullam/

#gazdasag #koronavirus-jarvany #covid-19 #oeconomus #evvege

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre