Categories
OecoGlobus

Egyre fokozódik az érdeklődés a Metaverzum iránt

👨 Világszerte egyre nagyobb felhajtás övezi a Metaverzumot. Mi is a Metaverzum? Lényegében a valós élet digitális, virtuális alternatívája, amelyben barangolni lehet, különböző szociális tevékenységeket végezni (úgy mint játszani, beszélgetni, stb.). Jelenleg még nagyon kezdeti szakaszban tart, de egyre többen vélekednek pozitívan a megoldással kapcsolatban, amelyet az internet következő korszakának emlegetnek. Jelenleg több, párhuzamosan futó Metaverzum projekt zajlik a világon, amelynek összesített piacmérete 2022 év elején megközelítette a 35 milliárd dollárt, amely 2022 április közepére 30 milliárd dollár alá csökkent a CoinMarketCap adatai alapján. A legnagyobb felület jelenleg a Decentraland, több mint négymilliárd dolláros értékkel, de a soron következő ApeCoin, The Sandbox és Theta Network mind hárommilliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik.

📈 A Citibank által készített előrejelzés szerint a Metaverzum globális értéke 2030-ra akár elérheti a 13 ezer milliárd dolláros értéket. A Citibank elemzése ötmilliárdos felhasználói bázissal számol az évtized végére, ugyanakkor megemlítik, hogy ennek eléréséhez jelentős mértékű infrastrukturális beruházásra is szükség lesz. MetaMetric Solutions adatai alapján már 2021-ben meghaladta az 500 millió dolláros forgalmat az ingatlanvásárlások értéke a Metaverzumon belül. A szervezet várakozása alapján idén a forgalom a duplájára nőhet, amelyet alátámaszt a 2022 januári 85 milliós adat, amely tízszerese a 2021 első hónapjának értékének. A témában rejlő potenciált is jól szemlélteti, hogy 2021 nyarán Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója a holding cégét is átnevezte Meta-ra.

👩 Bill Gates, a Microsoft alapítójának 2021. decemberi várakozása alapján a következő két-három évben a legtöbb irodai megbeszélést a Metaverzumban fogják tartani. A dollármilliárdos üzletember a pandémia okozta megnövekedett home office tapasztalatából következtette, ahol is az emberek a képernyők előtt ülve folytatják le a megbeszéléseket. A várakozások alapján a megbeszélések nem egy kétdimenziós, hanem egy háromdimenziós szobában is megtörténhetnének a Metaverzum keretein belül.

🇭🇺 Egy magyar projekt keretében is fejlesztik a Metaverzumot. A Next Earth keretén belül a Föld teljes mását hozzák létre a virtuális világon belül, amelyet tízszer-tíz méteres mezőkre daraboltak fel. Az egyes parcellákat megvásárolhatják a felhasználók, amelyeket fejlesztéseket eszközölhetnek, illetve tovább értékesíthetik. A világba látogatók szabadon barangolhatnak a létrehozott környezetben. A rendszeren belül a tranzakciók egy központ nélkül, az egyének között a blokklánc technológia felhasználására építve történnek. 2021 július végén indította a Next Earth az előértékesítést a területek iránt, és egy hónap alatt már elérték az egymillió dollárt, amely 2021 októberéig a duplájára növekedett.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tekintelyes-az-europai-unios-orszagok-energiafuggosege/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Metaverse #Virtualis #Online #Vilag   

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre