Categories
OecoGlobus

A cementpiac jól példázza az építőipari vállalatok koncentrációját

🏗 Már az új típusú koronavírus-járvány előtt is látható volt, hogy a globális építőipar és építőanyag-ipar főként a lakások, a kereskedelmi épületek és az infrastruktúra iránti növekvő kereslet következtében meredek növekedésnek indult. Az olyan feltörekvő piacokon, mint Kína, India, Brazília, Thaiföld, Mexikó, Szaúd-Arábia, vagy éppen Nigéria rendkívül látványos átalakulás következett be. Egyértelművé vált, hogy a globális építőipar folyamatos növekedése 2020-ban is folytatódik, és az előrejelzések szerint a világ 10 legnagyobb építőanyag-ipari vállalata is tovább növeli eladásait és bevételeit a következő néhány évben.

🔢 A globális építőipari kibocsátás 2030-ra várhatóan eléri a 15 500 ezer milliárd dollárt világszerte, és jelenleg három ország, Kína, az USA és India mozgatják a legfontosabb mutatókat, ezek az országok együttesen a teljes globális növekedés 57 százalékát adják. Az iparág olyan anyagokat használ intenzíven, mint a cement, a homok, a kavics, az agyag, a beton és a márvány. Az építőipar számára ezeket az építőanyag- ipar biztosítja. Jól látható, hogy a globális építőipar a legfontosabb katalizátora az építőanyag-ipar növekedésének. Az előrejelzés szerint 2025-ig 476 milliárd dollárral növekedhet az építőanyagok globális piaca és az előrejelzési időszakban közel 5 százalékos lesz az összetett éves növekedési ráta. Az építőipari aggregátumok az építőanyag-piac egyik legnagyobb szegmensét adják és előrejelzések szerint 5 százalékos növekedésre számíthatnak, és 2025 végére elérhetik a közel 550 milliárd dolláros piacméretet.

🏘 2020-ban a világ 10 legnagyobb építőanyag ipari vállalata között tartottuk számon a Saint Gobain-t, a LafargeHolcim-et, a CEMEX-et, a China National Building Material Company-t, a Heidelberg Cement-et és például a Knauf-ot. A Saint Gobain a világ legnagyobb építőipari cége, 2019-ben a teljes árbevétele közel 50 milliárd dollár volt. A LafargeHolcim több mint 70 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 70 országban van jelen. A CEMEX egy mexikói építőipari cég, amelynek portfóliójában többek között 66 cementgyár, 2000 készbeton-üzem, 400 kőbánya, 260 elosztó-központ és 80 tengeri terminál szerepel a világ több mint 50 országában. A legnagyobb építőipari cégek esetében a termékporfólióban szerepel a cement, melynek piaca az utóbbi évek felvásárlásainak és egyesüléseinek köszönhetően rendkívül koncentrált. Az iparágban egyszerre figyelhető meg a szerény hozzáadott érték és a gazdasági profit rendkívül meredek koncentrációja. A legjobban teljesítő cementgyárak az iparág szinte teljes gazdasági profitját bezsebelik, míg az utánuk következő vállalatok 60 százaléka éppen csak a tőkeköltség fölött vagy alatt hoz megtérülést.

🇭🇺 Magyarországon az utóbbi időszakban olyan jelentősen drágultak az építőanyagok, hogy az már kormányzati szinten is szükségesség tette a beavatkozást. Sem a hazai, sem pedig a külföldi kormányoknak nincs könnyű dolguk abban az esetben, ha felül akarják vizsgálni, esetleg szabályozni kívánják az árakat, ugyanis, ahogyan a cement példáján keresztül láthattuk néhány nagyvállalat felelős az árazásért, az árak pedig a világpiacon alakulnak ki.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/hogyan-mukodhetnek-a-bevezetendo-epitoipari-intezkedesek/

#epitoipar #cementpiac #koncentracio #aremelkedes

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre