Categories
OecoFocus

Az államilag támogatott hitelek szerepe továbbra is jelentős a hitelezési folyamatokban

📈 Az MNB adatai szerint 2021 első negyedévében a vállalati hitelállomány éves szinten 6 százalékos bővülést mutatott, a kis és középvállalkozások esetében viszont 17 százalékos növekedés valósult meg. A hitelezési folyamatok egyik legfontosabb mozgatója a Növekedési Hitel Program Hajrá! konstrukciója volt, ugyanis a teljes vállalati szintű hitelkibocsátás nagyjából harmada, míg a kkv-k esetében a fele valósult meg ennek keretében. A lakossági hitelezés sem fagyott be, ugyanis a lakossági hitelállomány első negyedéves 213 milliárd forintos bővülése 13,7 százalékos hiteldinamikát eredményezett. Ennek hátterében pedig nagyrészt a babaváró hitelek stabil kibocsátása húzódott meg. Továbbra is megfigyelhetjük tehát, hogy a korábbi válságoktól eltérően a hitelezési piac nem omlott össze.

🏭 2021 első negyedévében a vállalati hitelállomány nagyjából 190 milliárd forinttal tovább bővült és 2020 és 2021 márciusa között 6 százalékos bővülés volt megfigyelhető. Vállalati szinten az első negyedév során nagyjából 855 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ez pedig a 2020 hasonló időszakának kibocsátását 28 százalékkal haladta meg. A hitelezési folyamatoknál fontos megemlítenünk a fizetési moratórium kérdését, mely arra hívja fel a figyelmünket, hogy a vállalati hiteleknél a hitelek nagyjából 35 százaléka volt érintett.

👪 2021 első negyedévében a hitelintézeti szektor lakossági hitelállománya 213 milliárd forinttal bővült, a bővülés 60 százaléka pedig a babaváró hitelekhez volt köthető. Lényeges kiemelni, hogy a növekedés EU-s szinten is látványos volt, ugyanis a márciusban elért 13,7 százalékos emelkedés valójában a tagországok között a legmagasabbnak számít. Nem kerülhetjük meg azonban azt a tényt, hogy a fizetési moratóriumnak törlesztéseket visszafogó hatása van, mely támogatja az állomány bővülését. Abban az esetben, ha ezt a hatást figyelembe vesszük a növekedés üteme nagyjából 5 százalékra olvad. 2021 első két hónapjában jellemzően alacsonyabb volt a szerződéskötési volumen, márciusban azonban látványos emelkedés következett be, melynek oka az új otthonteremtési támogatások bevezetésében keresendő. Látványos, hogy a 2021 márciusban megkötött lakáshitel-szerződések 21 százalékkal meghaladták a 2020 márciusi volument. Kimondottan nagy szerepet kapnak az állami támogatásokhoz kötődő hitelek a lakossági hitelezésben is, ugyanis a negyedéves kibocsátás egyharmadát adják. A babaváró hitelek továbbra is fontos szerepet töltenek be és ezek állománya közel 1200 milliárd forintot tett ki, ezzel pedig már a lakossági hitelállomány 14 százalékát képviseli

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/merlegen-a-babavaro-hitel/

#hitelezes #vallati #lakossagi #koronavirus #nhp #babavaro

Kutatási igazgató

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre