Categories
Írások

Greta Thunberg álma egy rémálom! – Vélemény

Greta Thunberg álma egy rémálom!

 

Greta Thunberg még pár hete is azon kesergett, hogy senki nem tesz semmit a fogyasztás visszafogása érdekében. Greta a Világgazdasági Fórum davosi csúcstalálkozóján idén januárban azt követelte hogy azonnal állítsanak le minden széndioxid kibocsátással járó tevékenységet. A kibocsátás csökkentését nem tartotta elegendőnek, és a nettó nulla kibocsátás helyett valós nulla kibocsátás követelt.

 

Az elmúlt hetekben a koronavírus miatti karanténok számos országban közelebb hozták Greta álmát. Bár a kibocsátás nem szűnt meg teljesen, de jelentős mértékben csökkent. A gazdaság egyes régiókban lényegében teljesen leállt. Már műholdfelvételeken is látható, mennyivel kevesebb káros anyag került a levegőbe ennek következtében.

 

A vírus miatti kényszerintézkedések azonban azt is megmutatták, hogy a kibocsátás azonnali és drasztikus csökkentése komoly negatív hatásokkal jár. Kis és nagyvállalatok kénytelenek bezárni, illetve esnek el bevételeik jelentős részétől. Világszerte emberek tömegei veszítik majd el állásukat. Családi vállalkozások és nagyvállalatok mennek majd csődbe. A kibocsátás drasztikus csökkenésének árát emberek széles rétegei fogják megfizetni, az államok válságkezelési lépései ellenére is.

 

A Greta Thunberg által fő ellenségének kikiáltott légitársaságok esetleges csődje logisztikai és turisztikai katasztrófához vezethet, az ágazatban dolgozók és kapcsolódó szektorok által foglalkoztatottak létbizonytalanságát eredményezve.

 

A zéró kibocsátással kapcsolatos hangzatos szólamok vonzóak lehetnek, egészen addig, amíg erről csak beszélni kell. Vigyázz, mit kívánsz, Greta Thunberg!

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre