Categories
OecoGlobus

Mit mond a viselkedési közgazdaságtan az újévi fogadalmak teljesüléséről?

📅 Elteltek a 2022-es év első napjai, így a felmérések szerint közeledik a nap, amikor feladjuk az újévi fogadalmainkat. A statisztikák alapján néhány hét elég ahhoz, hogy letegyünk az évváltáskor megfogalmazott célunkról.

🏺 Az a szokás, hogy az évek fordulóján összegezzük a múlt hibáit, és elhatározzuk azok meghaladását a következő időszakban, az ókori Babilonra visszavezethető, 4000 éves hagyomány.

🏃 A leggyakoribb fogadalmak közé tarozik: a fogyás, a rendszeres testmozgás, vagy az érzelmek világába tartozó célok megfogalmazása (például: megértőbbnek, vagy másokkal kevésbé kritikusabbnak lenni), több időt tölteni a családdal, és jótékonyságra való nagyobb fogékonyság. (Az egészséges életmód pozitív gazdasági hatásairól korábban írtunk az Oeconomus oldalán, link a bejegyzés alján.) Míg néhányan az üzleti és szakmai célokra összpontosítanak.

❓ Mit tanácsol a viselkedési közgazdaságtan? Hogyan megvalósíthatóak fogadalmaink?

🗝 Általánosságban elmondható, hogy nincs nagy titok. Meg kell teremteni a megfelelő feltételeket a kiszámítható sikerhez. Ha egy bizonyos eredményt szeretnénk elérni, olyan viselkedés felé szükséges elmozdulni, amelyek a sikerhez vezetnek, és el kell távolodni azoktól a szokásoktól, amelyek eltérítenek az eredménytől. Ehhez persze sok mindenre van szükség. Mi ösztönzi a sikert?

✔ Tűzzünk ki konkrét célokat, és írjuk le azokat, minél tömörebben megfogalmazva.

✔ Beszélgessünk másokkal céljainkról, ezzel biztosítva a külső ösztönzést.

✔ Keressünk társat a vállalásban, akivel hasonlóak a törekvéseink. Például, ha szeretnénk elkezdeni a futást, akkor ezt elkezdhetjük egy baráttal együtt is.

✔ A kudarcnak legyen számunkra kézzelfogható ára, akár anyagi, akár érzelmi áldozatot követel tőlünk, ha nem valósítjuk meg a célunkat.

🏆 E lépések nélkül, a statisztikák alapján, 20%-ában sikeresek, vagy más perspektívából az esetek 80%-ában kudarcot vallanak. Ha mind a négy lépést megtesszük, akkor a fordítottja igaz: a sikerességi arány 80%.

🇭🇺 Egy 2019-es hazai felmérés szerint a lakosság 21 százaléka bizonyosan tesz fogadalmat újévkor, míg további 35 százalék fontolgatja. E tekintetben a legfogékonyabbak a fiatalok (18-29 éves korosztály). Magyarországon a leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos (spórolás, nagyobb megtakarítás, akár általánosságban, akár konkrét célhoz kötve), három pedig az egészséges életmódhoz kötődik (egészséges életmód, testmozgás). (Bejegyzésünk a megtakarításokról lentebb található.) Sokan egyszerre több fogadalmat is tesznek. Ugyanakkor sokan nem járnak sikerrel az új szokások kialakításánál, és a régiek elhagyásánál. A kudarc okai között szerepel: a kitartás hiánya, az anyagi nehézségek és a váratlan helyzetek bekövetkezése. A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál tapasztalható: 2018-ban a fogadalmat tevők közel kétharmada a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani.

💾 Az eredeti cikk itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

A sport és az egészséges életmód pozitív gazdasági hatása – Oeconomus

🏅 A 2020-as tokiói olimpia alig ért véget, azonban a mozgásnak nem csupán a nagy sportesemények miatt van gazdasági jelentősége. A testmozgás…Read More…

 

2020-ban a COVID-19 járvány ellenére növekedni tudott a megtakarítások szintje – Oeconomus

📈 A Budapest Alapkezelő reprezentatív kutatása alapján a magyar társadalmon belül a pandémia ellenére nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya, illetve a megtakarított…Read More…

Családvédelmi intézkedések a koronavírus árnyékában – Oeconomus

Szerző: Flór Nándor Ebben a cikkben a legfontosabb családvédelmi intézkedések kerülnek bemutatásra. Különösen a babaváró kölcsön és a CSOK/falusi CSOK első egy…Read More…

#ujev #fogadalom #sport #egeszsegeseletmod #megtakarita #csalad #gazdasag #2022

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre