Categories
OecoGlobus

A közgazdasági Nobel-emlékdíj 2020-as díjazottjai

🏆 2020-ban a Stanford Egyetem két kutatója, Paul R. Milgrom (72) és Robert B. Wilson (83) kapta (megosztva) a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukat díjazta.

🗠Az aukcióelmélet lényege, hogy általa megérthetjük az ajánlattételre és a végső árakra vonatkozó szabályokat és a különböző aukciós formátumokat. Az ezen a területen végzett elemzés a licitálok taktikája és a rendelkezésre (nem) álló információk miatt ütközik nehézségekbe. Az azonban bizonyos, hogy az árverések résztvevői a saját ismereteiket és más ajánlattevők szokásait is figyelembe veszik a döntéshozatal során.

🔢 De miért is úttörő a két kutató munkája? A díjazottak az árverések dinamikáját tanulmányozva új aukciós formátumokat fedeztek fel. Általában nehéz az árveréseken gazdát cserélő javaknak és szolgáltatásoknak már értékesítési területet találni, ráadásul az aukciókra kerülő tárgyak leginkább a legmagasabb értéket kínáló licitálóhoz kerülnek. Ugyanakkor ezeket az eszközöket többnyire a legkisebb licitet kínálóktól vásárolják meg. Ma már az eladók, a vevők és az adófizetők is széles körben részesülnek a két kutató tudományos eredményeiből.

📊 Robert B. Wilson munkásságában a közös értékű objektumokról szóló árveréseket vette górcső alá. A közös érték az árverés előtt általában bizonytalan, a későbbiekben azonban minden résztvevő számára egységes (például: rádiófrekvenciák, ásványi anyagok mennyisége, repülési részidők). A Svéd Királyi Tudományos Akadémia azt emelte ki, hogy azok a licitálók, akik igyekeznek racionálisak lenni, általában a saját racionális becsléseik alá céloznak az árveréseken kínált tárgyak értékének meghatározásánál. A licitet kínálók attól tartanak ugyanis, hogy túl sokat kínálva a termékét végül veszteségesek lesznek. Ez a jelenség az ún. nyertes átka (winner’s curse).

📊 A másik díjazott, Paul R. Milgrom elmélete a közös értékek és a magánértékek vizsgálatát is lehetővé teszi. Munkájában bizonyítani tudta, hogy egy-egy aukciós formátum nagyobb várható bevételt hoz, ha az ajánlattevők többet tudnak az aukcióban részt vevők becsült értékeiről az ajánlattételi folyamat során.

🏆 Az 1968-ban, a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda és az azzal járó pénzjutalom nagyjából 1,1 millió dollár. A tavalyi díjazottak Esther Duflo, Abhijit Banerjee és Michael Kremer voltak, akik a globális szegénység csökkentését megcélzó kutatásaikért részesültek az elismerésben.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#NOBEL #KOZGADASAGTAN #AUKCIO

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre