Categories
Írások

A koronavírus hatása a kínai gazdaságra – OecoGlobus

A koronavírus hatása a kínai gazdaságra

Szakértők szerint a kínai gazdaság 2020 első negyedévében a válság utáni legalacsonyabb növekedést produkálhatja. A gyárbezárások, logisztikai nehézségek és az elrendelt karanténok lassítják a termékek mozgását, amely az egész világon negatív hatásokkal járhat, főleg az olyan nagy cégek esetén, mint az Apple és a Nissan.

A kínai gazdaság növekedési üteme

Forrás: Reuters

A kínai lassulás egyből éreztetni fogja a hatását az olajpiacon. A Nemzetközi Energiaügynökség 435.000 gallonnyi visszaeséssel számol az első negyedévre.

A korlátozások és a pánik egyértelműen sújtja a turizmust is, amely szektor már a világ GDP-jének több mint tíz százalékát teszi ki, és minden tizedik munkavállaló itt dolgozik. A 2003-as kínai SARS vírus hatására közel 9,4 millióval csökkent a Kínába érkező turisták száma. 18 évvel ezelőtt azonban nagyságrenddel kisebb volt Kína súlya a turizmusban. 2002-ben összesen 38 millióan érkeztek az országba és 17 millió kínai turista utazott külföldre. Ezzel szemben 2019-ben 142 millióan érkeztek Kínába és 134 millióan utaztak Kínából, és az országon belüli utazás is drasztikusan emelkedett. Mindezt a változást figyelembevéve kijelenthetjük, hogy a mostani vírus hatása is jóval nagyobb lesz, mint volt 2003-ban.

Az IMF volt szakértője szerint a kínai gazdaság az év első két hónapjában a turizmus és a fogyasztás visszaesése miatt már 196 milliárd dollárt veszített a vírus miatt.

 

Forrás: World Economic Forum, Reuters, South China Morning Post

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre