Categories
OecoGlobus

Repül a dollár: ki tudja, hol áll meg?

💵Viszonylag szerény publicitást kapott a gazdasági sajtóban, hogy 2022. május 12-én a forint történelmi mélypontot ért el az amerikai dollárral szemben. Az árfolyam ugyanis átlépte a 368 forintos szintet.

Idehaza elsődlegesen a forint/euró árfolyamot követjük, de érdemes ráirányítani a figyelmet a tényre: a devizapiacon a forgalom 88%-át amerikai dollárban jegyzik, ráadásul ez a mutató az utóbbi években még növekedni is tudott. (Az euró „csak” 32%-os forgalmat generál.) Ennek tükrében méginkább érdekes lehet annak feltárása, hogy miért erősödik látványosan az utóbbi időszakban az amerikai dollár.

📈 Elsőként arra érdemes reflektálnunk, hogy mennyivel erősödött az utóbbi időben az amerikai fizetőeszköz. Ehhez leginkább az az amerikai dollár index ad támpontot, amely a dollár értékét másik hat fontos fizetőeszköz ellenében méri. A mutató húsz éve nem látott szinten mozog. A 2022-es év kezdete óta, 8 százalékot emelkedett, és az utóbbi 12 hónapban pedig 14 százalékot. Egyedül a japán yennel szemben egyetlen év alatt 13 százalékot erősödött az amerikai fizetőeszköz. Az utóbbi tizenkét hónapból tízet erősödéssel zárt a dollár az euróval szemben, de a fennmaradó kettőben is inkább stagnálás történt, mint gyengülés. Ebből is látható tehát, hogy az amerikai fizetőeszköz minden másik devizával szemben erősödik.

💲Az okok nem csak hazaiak, sőt röviden arra tudunk rámutatni, hogy az erősödés mögött leginkább az inflációtól való félelem, illetve a geopolitikai kockázatok állnak. A nemzetközi befektetők a gyengülő globális növekedés és az infláció leküzdésére egyre inkább az amerikai dollár felé fordultak, melynek intenzitása 2002 óta nem tapasztalt. Meg kell jegyeznünk még azt is, hogy történeti dimenzióit tekintve a dollár mindig erősödik, ha a globális likviditás beszűkül (a jegybankok ugyanis egyre inkább szűkítik a monetáris politika mozgásterét). Ezeken túl egyelőre továbbra sincs ellenfele az amerikai dollárnak a világ tartalékvalutáinak körében. Fontos kiemelnünk, hogy a FED és az EKB közel sem azonos monetáris politikát folytat. Az USA-ban két alkalommal összesen 75 bázisponttal emelték meg a kamatot, míg az euróövezetben még csak a negyedik negyedévben tervezik az első kamatemelést. A kamatdifferencia pedig egyértelműen az amerikai deviza felé tereli a nemzetközi befektetőket.

🔢 Az európai háború továbbá rendkívüli mértékben rontja a kontinens kilátásai, ugyanis Európa függő helyzetben van az orosz olaj és földgáz kapcsán. Abban minden elemző egyetért, hogy a kontinensünkön valós forgatókönyv az energiaválság, amely súlyos gazdasági visszaeséssel járhat. Mindez nem tartogat túlzott optimizmust a magyar forint számára, ugyanis empirikus tény, hogy az amerikai dollár erősödésekor, a forint gyengülésnek indul. Ez egy sajátos feltörekvő-piaci vonás, mely a monetáris politika számára mindenütt sajátos fejtörést okoz.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/meddig-erosodhet-meg-a-rubel-arfolyama/

#dollar #magyarorszag #arfolyam #erosodes #hatasok

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre