Categories
OecoFocus

Jubileumi nemzeti vágta – Mi a ló szerepe a gazdaságban? – OecoFocus

🗓️🏇 Október 1-jén és 2-án a budapesti Hősök terén rendezik meg a 15. jubileumi Nemzeti Vágtát. A Vágta Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozata és kulturális rendezvénye. Küldetése a hagyományőrzés mellett, hogy évről évre példaképeket, hősöket állítson a közönség elé, motiválja a fiatalokat és összekapcsolja az embereket a határon innen és túl – emelte ki Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

❔ A gazdaság szemüvegen keresztül vizsgálva felmerül a kérdés: Mi a ló szerepe a gazdaságban?

♞⚔️ A történelmi korokban a mainál sokkal kézzel foghatóbb jelentősége volt a lónak a gazdaság szempontjából. A ló háziasítására a Kr.e. 4. évezredben kerülhetett sor, az újkőkorszakból származó ábrázolásokból kiindulva a tudósok ennek helyszínét Elő-Ázsiába teszik. Az emberi társadalmak fejlődésének egyik meghatározó lépcsőfoka a különböző vadállatok háziasítása, amelyek közül kiemelkedő a ló. Ez az állat technológiai szempontból jelentős változást hozott az emberiség történetében, sokoldalú hasznosításuk meghatározó társadalmi és gazdasági átalakulást eredményezett. Lényegében az emberi civilizációk kialakulását lehetővé tevő szerepet tulajdonítanak a lónak.

🐎 Az őskorban még főleg vadászták a lovak ősét. Majd a háziasításuk követően, kezdetben húsukért és tejükért tartották őket. Mintegy hatezer évvel ezelőtt a sztyeppéken jöttek rá, hogy megfelelő idomítással lovaglásra is lehet nevelni e négylábúakat. A ló és lovas közti együttműködés magasabb formáinak kialakulásával az az állat sokoldalúságára is fényderült. A következők időben főleg katonai hasznosításának köszönhetően a ló szerepe rendkívüli módon felértékelődött. A későbbiekben ez kiegészült a mezőgazdasági célú alkalmazásával. Majd a kerék és a fogat feltalálása a szállítás és közlekedés fejlődését is magával hozta. Így az ókortól már szinte az összes nagy kultúra és civilizáció számára fontossá vált a ló. Az állat minősége, teljesítőképessége döntő hatással volt a csaták eredményére, egy-egy nép jövőjére.

🌌 Napjaink lótartásához vezető út

🎠 Az ipari forradalom után a ló, mint munkaeszköz, folyamatosan kiszorult, mind a közlekedésből, mind a mezőgazdaságból. Mindazonáltal a ló egészen a 20. század elejéig nélkülözhetetlen volt a hadakozásban, a mezőgazdaságban és a közlekedésben. A lovak hasznosítása napjainkra a verseny, sport, illetve hobbi, valamint a lovasterápiás célú tartássá alakult át. A 19. század végétől a lovassportok is egyre nagyobb jelentőséget kaptak. 2020-ban a ló a világkereskedelemi forgalomban az 566. helyet foglalta el, összesen 3,72 milliárd dolláros kereskedéssel. 2019 és 2020 között a lóexport 13%-kal nőtt, 3,29 milliárd dollárról 3,72 milliárd dollárra. A lókereskedelem a teljes világkereskedelem 0,022%-át tette ki. A legnagyobb kivitellel rendelkező országok: Kína (572 millió dollár), Hongkong (568 millió dollár), az Egyesült Királyság (504 millió dollár), Írország (489 millió dollár) és az Egyesült Államok (293 millió dollár) voltak.

🇪🇺 Az Európai Unióban a ló ágazat (tenyésztés, iparvállalatok és lovakkal kapcsolatos szolgáltatások, oktatás, kutatás, rendezvényszervezés stb.) éves forgalmát több mint 100 milliárd euróra becsülik, amely 30 milliárd euró adóbevételt termel évente az európai országoknak. Az EU régióiban a lovas vállalkozások gazdasági klaszterei jelentős és tartós regionális fejlődést biztosítanak. A franciaországi Basse-Normandia a teljes francia lóállomány 10%-át adja, a csikók 20%-át termeli, és több mint 10 000 munkahelyet biztosít a lóiparban. A másik kiemelkedő példa a közép-magyarországi kecskeméti székhelyű KINCSEM Lovas Klaszter. A kezdeményezés minden fajta lóverseny és tevékenység oktatására koncentrál, jelentős munkahelyet biztosít a régióban. és rendszeresen szerveznek hazai és nemzetközi lórendezvényeket, valamint a lovas gazdasági együttműködés népszerűsítését is folytatják.

🇭🇺 A jelentős hazai lovas hagyományokat Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter 2019-ben a következőképpen összegezte: a lovak tenyésztése nélkül nem alakulhatott volna ki a magyarok életmódja és életformája. A magyar nyelv lóval kapcsolatos szókincsének egyedülálló gazdagságát mutatja, hogy csupán a lovak színét háromszáz kifejezéssel képes megkülönböztetni. A lótenyésztés az elmúlt évszázadokban is fontos szerepet játszott, és ipari méreteket is öltött. Az ágazat legnagyobb gazdasági sikereit egy évszázaddal ezelőtt érte el, amikor az osztrák-magyar közös hadsereg magyar tenyésztésű lovakra állt át, és az exportban is kiemelkedő jelentőséget ért el. A Horthy-korszakban Magyarország Európa legnagyobb lóellátója volt. Ugyanakkor a ló materiális szükségletek mellett immateriális szükségletek kielégítésében is kiemelkedő szerepet játszik. Ilyen szimbolikus szerepe volt például Kincsemnek a 19. század utolsó harmadában, és a népemlékezetben azt követően is. A második világháborút követően a hazai ló ágazat csökkenése következett be. A lovas sportok 2010 után a sportpolitika hangsúlyosabbá vált és a sporttámogatás is növekedett. Ennek nyomán emelkedik az igazolt versenyzők száma, és a versenysport is fejlődik. A lovas ágazat fejlesztése csupán néhány éve kezdődhet el, és jövőbeli potenciált hordoz többek között a lovasturizmus, ló- és lovassportok, lótenyésztés, szabadidős lovaglás, és a kapcsolódó rendezvények. Ennek mentén a Nemzeti Vágta nem csupán a lósportot és a kapcsolódó ágazatokat erősíti, hanem a ló immateriális értékére is épít.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-jelentos-aremelkedes-mellett-is-rekord-evre-szamitanak-a-nyari-taborokban/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/magyarorszag-europa-legnagyobb-bortermeloi-kozott/

 

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre