Categories
Írások

Ötösre vizsgázott a magyar gazdaságpolitika!

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Az Oconomus Gazdaságkutató Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy megvizsgálja és értékelje a különböző gazdaságpolitikák eredményességét. Több mint tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után elegendő tapasztalat gyűlt össze, ahhoz, hogy objektív képet alkothassunk arról melyik európai gazdaság hova jutott. A napi eredmények és a hosszútávó trendek mögött húzódó gazdaságpolitikák versenyében a magyar modell jelesre vizsgázott.

A legfrissebb GDP adat, azt mutatja, hogy a magyar gazdaság 2019 első negyedévében 5.2 százalékkal nőtt, amellyel jelenleg Európa legjobbjai vagyunk.

A GDP alakulása mellé mindig érdemes két dolgot megvizsgálni: Honnan jött és hova ment ez az eredmény? Azaz meg kell még vizsgálnunk az államadósság és a jövedelmek alakulását is. Nézzük, hogy alakult ez a három mutató!

Volt már Magyarországon úgy gazdasági növekedés, hogy az ország eladósodott és a növekedés mellett nem volt jelentős bérnövekedés. A 2000-es évek elejétől 2010-ig az államadósság folyamatosan nőtt, tehát ebben az időszakban a gazdasági növekedésnek az eladósodás volt az ára, ráadásul a reálbér tekintetében is csökkenésről beszélhetünk 2002 után. A GDP növekedés tehát hitelből jött és nem a munkavállalók jólétére ment. Ráadásul már a válságot megelőzően elapadt ez a növekedés is.

2010 után az új szemléletű gazdaságpolitikának hála az államadósság növekedése megállt, majd csökkenni kezdett, de mindezt úgy, hogy az elmúlt közel 30 évben először ez gazdasági növekedéssel és dinamikus reálbér növekedéssel járt együtt.

A reálbárnövekedés, az államadósság és a GDP növekedés alakulása 1990-2018 között

Sokszor éri kritika a GDP-t, mind gazdasági mutatót, mondván, hogy önmagában nem fejezi ki egy ország jólétét. Azonban, ha a gazdasági növekedés adósságcsökkentéssel és reálbérnövekedéssel jár együtt, akkor valóban azt mondhatjuk, hogy a gazdaságpolitika jelesre vizsgázott. Ha a legutóbb publikált friss GDP adatot nézzük, akkor ilyen szemmel is érdemes vizsgálni, hogy ez nem egy egyszeri szerencsének köszönhető, hanem egy gazdaságpolitikai szemléletváltás biztos eredménye. Az államadósságot és a jövedelmi adatokat vizsgálva kimondhatjuk, hogy ez az gazdasági eredmény nem hitelekből jött és jó helyre megy, ugyanis az emberek jólétéhez járul hozzá.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre