Categories
Írások

Keressük egymást, segítsünk egymásnak!

Civil kezdeményezés a gazdaság kis köreinek támogatásáért!

 

A gazdaság nem csupán elvont adatok és távoli folyamatok összessége, hanem húsvér emberek közötti kapcsolatok hálózata. A gazdaság mi magunk vagyunk.

 

Normál esetben az életünk része, hogy sok szolgáltatást veszünk igénybe és közben a szolgáltatásokat nyújtó emberekkel az időnk meghatározó részét töltjük, sok esetben baráti viszonyba is kerülünk egymással.

 

A koronavírus okozta szinte háborús helyzet hirtelen felülírt minden tervet és várakozást. A gazdaság több területe is egyszerűen leállt egyik napról a másikra. Az emberi érintkezések szükségszerű csökkentése sok szolgáltatás igénybevételét megnehezíti vagy megszokott formájában egyenesen ellehetetleníti.

 

A gazdaság több, mint egyszerű árucsere, emberi kapcsolatok vannak mögötte. Ha a kedvelt szolgáltatóinkat hirtelen teljesen magukra hagyjuk, akkor lehet, hogy pár hónap múlva, mikor újra keresnénk őket, már nem lesznek ott. Egy szolgáltatás, egy cég, egy szervezet és maga a komplex gazdasági rendszer, ha teljesen leáll, utána nem lehet egy gombnyomással újraindítani. Ami megszűnik, az lehet, hogy örökre eltűnik. A gazdasági szereplők lehet, hogy nem tudnak sokáig kivárni és tevékenységük felhagyására kényszerülnek.

 

Ezért fodrászunkat, edzőnket, külön tanárunkat, vagy akár a kedvenc kávézónkat, pékségünket, zöldségesünket keressük meg egy-egy üzenettel és fejezzük ki a szándékunkat, hogy ahogy tehetjük ismét számítunk rájuk. Már ez is erősíti közösségünk pozitív jövőbe vetett hitét. Ha pedig tehetjük, próbáljunk akár valamilyen formában előre fizetni a későbbi szolgáltatásokért. Egy kiürült edzőteremnek, nyelviskolának, óriási segítség most, egy előre megváltott, de később felhasználható bérlet, egy étteremnek, kávézónak egy most megvásárolt, de később beváltható kupon. Sok apró segítség most embertársaink munkáját, és egzisztenciáját mentheti meg és ezáltal a mi kedvelt, megszokott szolgáltatásainkat is, amellett, hogy fenntartja az össztársadalmi bizalmat, amire mindannyian láthatatlanul támaszkodunk.

 

Keressük egymást és tudatosítsuk a másikban, hogy fontosak vagyunk egymás számára. Keressünk közös megoldásokat, bérletek, kedvezmények, törzsvásárlói kártyák, hűségpontok, később beváltható kuponok formájában! Legyünk kreatívak, most tényleg szükség van rá!

 

Mert egyszer visszatérünk a normális kerékvágásba és akkor közösen folytatjuk!

Keressük egymást, segítsünk egymásnak, mert a gazdaság mi magunk vagyunk!

Oszd meg ezt az üzenetet és jelöld be azokat, akik számíthatnak rád!

 

Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kuratóriuma

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre