Categories
Írások

Ez háború, nem válság! – A koronavírus hatása a világgazdaságra

A gazdasági szakirodalom Nassim Nicholas Taleb könyve után Fekete Hattyúnak nevezi egy korábban teljességgel elképzelhetetlennek tartott esemény bekövetkezését. Egy Fekete Hattyúnak vannak nyertesei és vesztesei, a mostani koronavírusnak viszont nem látjuk a nyerteseit, csak a veszteseket. A legutóbbi pénzügyi válság – amelyről élénk emlékeink lehetnek – egy strukturális válság volt, szabályozási hiányosságokkal súlyosbítva. Nem igazán tudtuk elkülöníteni a közvetlen krízis és a kilábalás időszakát. A koronavírus gazdasági hatása azonban inkább egy háborús helyzetre hasonlít és az újjáépítés időszaka a krízis hosszától függ.

 

A sok bizonytalanság mellett csak gyorsértékelésre futja a jelenlegi tudásunkból. Az első és legnyilvánvalóbb vesztes a turizmus. A világ GDP-jének és munkavállalóinak tizedet adó szektornak már a negatív várakozások is valós károkat okoznak. Egy világméretű járvány a maga valóságában pedig szinte katasztrófát jelent. A visszaesés hónapok múlva magával hozhatja a légitársaságok csődközeli helyzetbe kerülését a jelentős bevételkiesés és a magas fix költségek miatt. Állami mentőcsomagok nélkül fennmaradásuk is veszélybe kerülhet.

 

A turizmus visszaesése a kereskedelmi szálláshelyek kihasználtságának csökkenése mellett negatív hatással lesz az ingatlanpiacra is a rövid távú lakáskiadás globális elterjedése okán. A vírus hatását számtalan ábrával lehetne szemléltetni. A gazdasági, pénzügyi mutatók alakulásában egy közös: a zuhanás.

 

A vírus hatása a tőzsdére

(Forrás Bloomberg, 2020. március 19.)

 

Az előttünk álló időszak gazdasági szempontból alapvetően két részre osztható. Háború és béke, azaz krízis és azt követő újjáépítés. A krízis pontos hossza meghatározhatatlan. Kínában a 2019 végi kirobbanás után rendkívül fájdalmas es határozott intézkedések mellett is csak március elejére jutottak el oda, hogy abban bízzanak, hogy véget ért a krízis és elkezdődhet a kilábalás. Ezzel szemben Boris Johnson brit miniszterelnök a minap azon reményének adott hangot, hogy országa 12 hét múlva búcsút mondhat a vírusnak. Donald Trump amerikai elnök még ennél is hamarabb indítaná újra a gazdaságot.

 

Azt nehéz megmondani, hogy a kilábalás mennyi időt vesz majd igénybe. Az érintett országok a hadigazdaság logikája szerint csoportosítják át az erőforrásaikat a vírus elleni harcra. Most még azt sem látjuk pontosan, hogy a krízis időszaka mennyi ideig fog tartani. Szerencsés esetben a gazdaság hálózata nem esik szét, nem esnek ki a láncolatból cégek és munkavállalók, és a visszaesés után nem a nulláról kell újraindítani a gazdaságot. A legpozitívabb forgatókönyv egy “V” alakú válság, amikor a zuhanást egyből emelkedés váltja föl.

 

A kormány gyors gazdasági intézkedései is azt célozzák, hogy a kilábalást minél jobb (vagy inkább, minél kevésbé rossz) helyzetből kezdhesse meg az ország.

 

Íme a már bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések!

 • Minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hitelének tőke és kamatfizetési kötelezettsége az év végéig felfüggesztésre kerül.
 • A rövidlejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
 • A holnaptól felvett fogyasztási hitelek THM-jét a Kormány a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálja.
 • A Kormány június 30-ig a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatás, a sport, a kultúra és a személyszállítás területén a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedi, míg a munkavállalók esetében nyugdíj-járulékot nem kell fizetni, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.
 • A KATA szerint adózó taxisok átalányfizetési kötelezettsége alól június 30-ig mentesülnek.
 • A fenti ágazatokban a helyiségek bérleti szerződését nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.
 • Június 30-ig a turizmus fejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.
 • A munkavállalási szabályok rugalmasabbak lesznek, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben megegyezésre jussanak.
 • Újabb 81 ezer kisvállalkozás mentesül a KATA átalányadó megfizetése alól, illetve haladékot kapnak, akik március 1. előtti KATA adótartozást halmoztak fel.
 • Jelentős adómentesség a médiaszolgáltatók számára.
 • Felfüggesztésre kerülnek a kilakoltatások és az adóbehajtások is.
 • A lejáró GYES és GYED jogosultság meghosszabbítására kerül a veszélyhelyzet végéig.

 

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre