Categories
Írások

Brutális szingapúri mentőcsomag – Tizenegyezer milliárd forintnyi összeg kárenyhítésre

A Portfolio.hu gazdasági portál 2020. március 26-án „Itt az első kemény adat a koronavírus pusztító hatásáról” címmel megjelent írásában ijesztő képet festett a világ egyik legfejlettebb gazdaságában a koronavírus által okozott gazdasági visszaesés mértékéről.  Az Oeconomus Gazdaságkutató szakértője a helyszínről számol be a világ legversenyképesebb gazdaságának koronavírus elleni harcáról.

 

Szingapúr egy alig több mint fél évszázada függetlenedett délkelet-ázsiai törpeállam. Bár területe mindössze 35%-kal haladja meg Budapestét, a közel hatmillió állampolgárnak otthont adó kis, nyitott gazdaság GDP-je megközelíti a magyar érték két és félszereseresét. Emellett a városállam állandó dobogós helyezettje a Világbank évente publikált „Doing Business” rangsorának.

 

A világszinten egyre súlyosbodó egészségügyi- és gazdasági hatások ellenére a proaktívan bevezetett és fokozatosan szigorított helyi óvintézkedéseknek köszönhetően Szingapúrban a szűken értelmezett mindennapi élet lényegében normálisan megy tovább, és a békeidőkben jellemző rend, fegyelem és nyugalom dominál a mai napig. Ez különösen annak fényében jelent rendkívüli eredményt, hogy az év elején Szingapúr – Kína után – a világ második legfertőzöttebb országának számított. A hatóságok azonban gyorsan és határozottan reagáltak. A legelső óvintézkedéseket már 2020. január 2-án életbe léptették. Ettől kezdve pedig az aktuális helyzetnek megfelelően párnaponta finomhangolják a rendelkezéseket.

 

A relatív nyugalom ára

A rendnek és nyugalomnak viszont ára van, ami a lakosságtól nem csak fegyelmezett együttműködést, de áldozatokat is követel. És nem csupán rövidtávon. Egyes intézkedések hónapokig, sőt, a kormány becslése szerint akár egy teljes évig életben maradhatnak. Ez pedig nem csak a vírussal esetlegesen kapcsolatba került személyek azonnali karanténba zárását (és annak drákói szigorral történő betartatását) jelenti (az elmúlt két hónapban 12 ezer ember teljesített két hetes karantént, közülük több mint 4 ezren jelen pillanatban is el vannak zárva a külvilágtól). Százezrek dolgoznak otthonról hetek óta. Mások heti 2-3 napos váltásokban jelennek meg a munkahelyükön annak érdekében, hogy nagykából felére csökkentsék a munkahelyi érintkezések számát. Ugyancsak százezrek dolgoznak eltolt műszakokban, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalmat a tömegközlekedési eszközökön minél jobban szétoszlassák, ezzel is lassítva a vírus terjedését.

 

Az 50 fő feletti egyetemi előadásokat már február eleje óta szétbontották vagy online tartják. Pár hete pedig nagyobb termekbe helyezték át a fizikai órákat, ahol megoldható volt, hogy minden hallgató között legalább egy hely üresen maradjon. Ettől a héttől kezdődően pedig a 25 fő feletti szemináriumok is virtuálissá válnak, míg a 25 fő alattiak esetében az órát tartó tanárok dönthetnek az oktatás módjáról. A diákoknak naponta két darab fél perces testhőmérséklet- és tünetbevallást kell kötelezően elvégezniük az egyetem internetes felületén, ezzel is emlékeztetve mindenkit, hogy bármilyen apró, akár kezdődő tünet – mint például orrfolyás, torokfájás, köhögés, láz – megléte esetén hordjon maszkot, és azonnal forduljon orvoshoz. A tanárok sem győzik hangsúlyozni, hogy aki csak kicsit is rosszul érzi magát, az viselkedjen felelősségteljesen, legyen tekintettel a közösségre, és maradjon otthon. A tanulmányaik miatt azonban nem kell aggódniuk, mert az egyetemtől és tanáraiktól minden tananyagot és segítséget megkapnak.

 

Az irodaházak, plázák, nagyobb társasházak és nyilvánosan látogatható intézmények már hónapok óta egyetlen be-, illetve egyetlen kijárattal üzemelnek. A biztonsági személyzet belépéskor hőkamerákkal és lázmérőkkel ellenőriz mindenkit. Kivétel nincsen. Az irodaházban dolgozó személynek ugyanúgy át kell esnie a vizsgálaton, mint a plázába egy tejért beszaladó vásárlónak, vagy a társasházba ételt kézbesítő futárnak.

 

Március utolsó hetére az összes bár és szórakozóhely bezárt, ahogyan a konditermektől kezdve az uszodákon át a beltéri sportcsarnokok túlnyomó többsége is. Az általános- és középiskolákban ettől a héttől kezdve heti egy nap online oktatással készülnek fel a tanárok, a szülők és a diákok a távoktatás későbbi esetleges bevezetésére. Éttermekben és vendéglátási helyeken egyaránt szigorú távolságtartási szabályok léptek életbe. Közösségi eseményeket – esküvőket is ideértve – maximum 10 fő részvételével lehet megtartani. Az elővigyázatossági óvintézkedések listája folyamatosan bővül. Arra azonban komoly figyelmet fordítanak a hatóságok, hogy az aktuális rendelkezések egyértelműen és mindenki számára elérhető módon kommunikálva legyenek. Teszik mindezt annak érdekében, hogy Szingapúr el tudja kerülni az egészségügyi rendszer katasztrófáját, az ország teljes lezárását és a kijárási tilalmat, ami komoly gazdasági problémákat okozna.

 

Történelmi gazdaságélénkítő csomag

A kialakuló súlyos gazdasági- és társadalmi helyzetet jól szemlélteti az 1. ábra. A szingapúri gazdaság az idei első negyedévében is 2,2%-os, évesítve és szezonálisan kiigazítva pedig 10%-ot meghaladó mértékű visszaesést mutat.

  1. ábra: Erős visszaesés az első negyedévben. Forrás: Bloomberg.

 

Március végén – a világszinten egyre inkább eldurvuló exponenciális járványgörbéket látva – az éves becslés még optimistának is tűnhet. Ezt a szingapúri döntéshozók gyors reakciója is alátámasztja: az ország történetében eddig soha nem látott mértékű élénkítő csomagot jelentettek be múlt héten 48,6 milliárd szingapúri dollár (SGD) értékben. Ez – mai árfolyamán számolva – közel tizenegyezer milliárd magyar forintot jelent, mely összeg a szingapúri GDP-nek a 11%-ával, a magyar GDP-nek pedig közel az egynegyedével ekvivalens.

 

Az intézkedések volumene összhangban van a problémák nagyságrendjével. Már január végén látszott, hogy a kínai járatok kiesése miatt legalább napi 20 ezerrel kevesebb turista érkezett az országba, a március 24-től életbe léptetett beutazási tilalom pedig tovább csökkentette az országba látogatók számát. És már a kínai turisták január végi elmaradásának a tovagyűrűző hatásai is jelentősek voltak, kezdve a reptéri létesítményt kiszolgáló vállalkozásoktól a városban lévő vendéglátó egységeken és hoteleken át az egyéb turizmusra épülő vállalkozásokig. Február első felében pedig már egyértelműen látszott, hogy a koronavírus okozta gazdasági hatások nagyon gyorsan meg fogják haladni a dot.com lufi kipukkanását követő és a 2003-as – SARS vírus okozta – recesszióban tapasztalható mértéket is.

  1. ábra: Válságok hatása a szingapúri gazdasági növekedésre. Forrás: Singapore Business Review.

 

Források:

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200326/itt-az-elso-kemeny-adat-a-koronavirus-pusztito-hatasarol-422082

 

https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/confirmed-imported-case-of-novel-coronavirus-infection-in-singapore-multi-ministry-taskforce-ramps-up-precautionary-measures

 

https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/precautionary-measures-in-response-to-severe-pneumonia-cases-in-wuhan-china

 

https://www.straitstimes.com/singapore/singapores-visitor-arrivals-projected-to-drop-by-up-to-30-amid-coronavirus-outbreak

 

https://www.gov.sg/article/covid-19-travel-restrictions-for-foreign-visitors-entering-singapore

 

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre