Categories
Írások

A magyar exportcsoda

A gazdasági folyamatokkal foglalkozó szakmai közvélemény számára üdítően hathat, hogy az Index hírportál is elismerte, hogy 2010 után pozitív fordulat, – az Index szerzőjének szavaival élve – csoda történt a magyar külkereskedelemben. Való igaz, hogy a 2010 után végrehajtott gazdaságpolitikai irányváltás a külgazdaságra is kedvezően hatott. A gazdasági csoda kifejezéssel óvatosan kell bánni, de ebben az esetben tényleg indokolt lehet az Index kifejezése.

Korábban kevés elemzést lehetett olvasni erről a csodáról és azt is láthattuk, hogy a csoda időszaka alatt is milyen borús képet festett a hazai gazdaságról a GKI. A ma megjelent terjedelmes cikk is egy mondattal elintézi, hogy „2010 és 2017 között rekordokat produkált” Magyarország árukereskedelmi többlete. Az Index mai beismerése mindenesetre egy pozitív lépés a szakmaiság és az objektív szakmai közbeszéd felé vezető úton és húzzuk alá még egyszer, hogy 2010 után Magyarországon exportcsoda kezdődött. A KSH behozatalt és kivitelt mutató statisztikái is megerősítik az exportcsoda tényét és jól látszik, hogy rekordokat dönt a magyar külkereskedelem.

Külkereskedelmi termékforgalom volumenindexe, 1960=100%


Forrás:

KSH, https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qkt001.html

A gazdasági eredmények tartós javulásának következtében a lakossági fogyasztás is nőni kezdett, amely természetesen fokozza a behozatalt is. A beruházások növekedésével is együtt jár az importigény fokozódása, mivel vannak olyan eszközök, amelyeket csak külföldről lehet beszerezni.

A Magyar Nemzeti Bank rámutat, hogy közben az ország GDP-arányos bruttó külső adóssága újabb 1 százalékponttal csökkent és a második negyedév végére a GDP 56.2 százalékát tette ki, szemben a 2010-es 110,7 százalékkal.

Ki tudja, lehet, hogy egyszer majd ezt is csodának fogják nevezni a szakértők…

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre