Categories
Írások

 Kerületi alpolgármesterek illetménye

 Kerületi alpolgármesterek illetménye 

Az előző önkormányzati ciklus során a fővárosi kerületekben mindösszesen 57 főállású és társadalmi megbízatású alpolgármester kapott feladatot. Az októberi választás követően az újonnan megalakult testületekben ez a szám 71-re emelkedett úgy, hogy a kormánypártok által vezetett testületekben a rendelkezésre álló információk szerint 1-gyel, míg az ellenzéki testületekben 14-gyel nőtt ez a szám (a 20. kerületben, melyet független polgármester vezet, csökkent az alpolgármesterek száma).

Az ellenzéki vezetési kerületekben átlagosa 3-4 alpolgármester kapott munkát (3,57 db), míg a kormánypártiaknál 2-3 tisztviselővel számolhatunk (2,37 db).

A költségeket tekintve, figyelembe véve, hogy három kerület esetében még nem elérhetőek ezek az adatok 48 340 410 Ft-ot keresnek az alpolgármesterek összesen, ami mellé 6 877 646 Ft-nyi költségtérítés jár.

Ha mindezt a politikai hovatartozás szerint bontjuk meg, akkor az ellenzéki vezetési kerületek átlagosan 2,7 millió forintot fordítanak az alpolgármesterek díjazására, míg ugyanez a szám a kormánypárti kerületek esetében 2 millió. Mindezek alapján az ellenzéki kerületek 30%-kal több forrást fordítanak az alpolgármesterek fizetésére, mint a kormánypártiak.

 

A fenti anyag letölthető formában az alábbi linken érhető el:

Kerületi alpolgármesterek illetménye

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre