Categories
OecoGlobus

Az Európai Bizottság szerint Magyarország már az idén elérheti a járvány előtti gazdasági teljesítményét

🔎 Az Európai Bizottság 2021. július 7-én publikálta legfrissebb előrejelzését az európai országok gazdasági teljesítményéről, az ún. Summer Forecastot. (Az eredeti dokumentum linkje a cikk alatt található.)

📈 Az Európai Bizottság prognózisa alapján a hazai gazdaság 6,3%-kal bővülhet az idei évben, amely 1,3%-ponttal kedvezőbb, mint a tavaszi előrejelzésben szereplő 5,0%-os becslés. A Bizottság a 2022-re is erőteljesebb gazdasági növekedést vár, 5,0% helyett a GDP 5,5%-kal emelkedhet.

🇪🇺 A nyári gazdasági előrejelzés alapján az Európai Unió egésze gyorsabban térhet vissza korábbi növekedési pályájára. Az európai uniós tagállamok átlagos gazdasági bővülése 4,2% helyett 4,8% lehet idén, míg 2022-ben 4,5% a korábban becsült 4,4% helyett. Ez azt jelenti, hogy az EU egésze 2022-ben érheti utol a járvány előtti gazdasági teljesítményét, ugyanis 2020-ban 6,0% volt az európai országok átlagos visszaesése. Magyarország esetében ez az érték kedvezőbben alakult, 5,0% volt a mérséklődés.

🏆 A jelentés öt országot emel ki, ahol 6,0% feletti lesz az idei gazdasági bővülés. Így néhány országban, közöttük hazánkban az idei évben elérhetővé válik a koronavírus-járvány előtti gazdasági teljesítmény utolérése: Románia (2020: -3,9%, 2021: 7,4%), Írország (2020: 3,4% (tavaly is növekedett), 2021: 7,2%), és Magyarország (2020: -5,0%, 2021: 6,3%). Míg Spanyolország (2020: -3,9%, 2021: 6,2%) és Franciaország (2020: -10,8%, 2021: 6,0%) esetében hiába lesz kiemelkedő az idei növekedés, a tavalyi robosztus visszaesést még sem kompenzálhatja az idén.

✔️ Az európai országok gazdasági növekedésének vártnál gyorsabb helyreállása a magyar külkereskedelem szempontjából is kulcsfontosságú lehet, mivel az európai országok hazánk legfontosabb partnerei. A KSH adatai alapján a magyar termékexport (kivitel) 81%-a irányul az EU-ba.

📈 A hazai GDP kedvező kilátásait az idei évre az IMF is megerősítette. Júniusi végi előrejelzésükben 6,2%-os, vagyis az Európai Bizottságéhoz hasonló, robosztus növekedést várnak, a korábban előrejelzett 4,3%-nál.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/kiderult-mely-gazdasagi-agazat-teljesitmenye-talalt-magara-elsokent-a-valsag-utan/

#GDP #Magyarország #EuropaiBizottsag #EuropeanCommission #sumerfforecast #hazaigazdasag #gazdasgiteljesitmeny #Europa #gazdasg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre