Categories
OecoGlobus

A mai dátum: Péntek 13.

🍀 A péntek 13-hoz a legtöbb ember erőteljesebb érzelmekkel viszonyul, mint az év más napjaihoz. Van, aki alig várja, és szerencsés napként tartja számon. Azt is érdemes tudni, hogy viszonylag ritkán van ilyen nap. Az idei évre két péntek 13-a is esik, míg a következő két évben csak egy-egy lesz belőle. Utoljára pedig 2015-ben volt három ebből a péntekből.

😱 Mégis a legáltalánosabb hiedelem, hogy e napon valamilyen szerencsétlenség következhet be. A péntek 13. horrorfilmek készítőitől a statisztikusokig sokakat megihletett. Mi most a statisztikákat vesszük számba, azon belül is a témával legtöbbet foglalkozó brit felméréseket.

🐈‍⬛ Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy ez a nap valóban szerencsétlen. Egy több, mit harminc évre (1971-1997) kiterjedő brit felmérés alapján a nők a veszélyeztettebbek ilyenkor, ők nagyobb valószínűséggel szenvednek el balesetet péntek 13-án, mint a férfiak.

⚕ A pszichológusok szerint az önbeteljesítő jóslatok működnek, ha egy kedvezőtlen gondolat ragad meg bennünk, akkor a konkrét negatív eseményt már könnyebb elképzelni, és ez teret ad a megvalósulásnak is. Továbbá az előfeltételezéseink nyomán hajlamosak vagyunk prekoncepcióinknak megfelelő jelenségeket észrevenni,  legyen az a szerencse vagy a szerencsétlenség. Így az agyunk hajlamos felnagyítani bizonyos jelenségeket.

☂ Mások arra hívják fel a figyelmet, ezen az érzékeny napon tudatosabbak, óvatosabbak és körültekintőbbek vagyunk, ami önmagában is megvéd számos bonyodalomtól. Egy Londonban végzett felmérés alapján, például péntek 13-án kevesebben ülnek autóba, mint egyéb péntekeken.

💥 További statisztikák szerint vannak más, kevesebb közérdeklődést kiváltó, de statisztikai alapon szerencsétlenebb napok. Ilyen például a 8-a kedd, amikor az akár halálos kimenetelű, súlyos munkabalesetek száma megugrik. Legalábbis, ha az Egyesült Királyságban éltünk 2008 és 2018 között, ahol az említett statisztikát készítették.

🎲 Ugyanakkor például a Helsinki Egyetem Viselkedéstudományi Intézete arra következtetésre jutott, hogy – a brit statisztikák alapján – a péntek 13-hoz nem kapcsolhatóak jellemző adatok. Ez a nap is olyan, mint a többi.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható:

https://www.dailypost.co.uk/news/north-wales-news/forget-friday-13th-statistics-show-16908134

https://www.livescience.com/17900-statistically-speaking-friday-13th-unlucky.html

http://www.dataconsulting.co.uk/friday-13th/

https://www.timeanddate.com/calendar/weekday-friday-13

https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.159.12.2110

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.facebook.com/1265353903615539/photos/a.1381017238715871/1722250041259254/

 

#Friday13 #Pentek13 #szerencse #baleset #kisszines

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre