Categories
Uncategorized

Egyre több gazdag, sikeres és befolyásos nő van a világon, de továbbra is jelen van a nemek közötti különbség

💎 Az amerikai Forbes magazin 2021-es leggazdagabb dollármilliárdosokat összegyűjtő listáján összesen 328 nő szerepel, amely több mint 36 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi összeállításban (a 2020-as lista korábban 241 nővel bővült). A leggazdagabb nők összesített vagyona meghaladja a 1,5 ezer milliárd dolláros értéket, amely 60 százalékkal magasabb az előző évi értékhez képest. A 35. alkalommal összesített listán egyébként 2 755 személy szerepel, és 86 százalékuk a pandémia előtti helyzetükhöz képest gazdagabbá vált 2020-ban. Valamennyi szupergazdag összesített vagyona jelenleg meghaladja a 13 ezer milliárd dolláros értéket, amely az egy évvel korábbi nyolc ezer milliárdos értékhez képest jelentős, több mint 60 százalékos növekedésnek felel meg.

👩 Az új típusú koronavírus járvány közepette egy újabb, legfiatalabb női milliárdossal bővült az exkluzív lista, egy tőzsdére lépés következtében. Whitney Wolfe Herd alig 31 évesen került fel a Forbes listájára, miután 2020 februárjában megtörtént a népszerű randialkalmazása, a Bumble első nyilvános tőzsdei bevezetése. A fiatal nő korábban a Tinder-nél dolgozott, majd pedig távozását követően 2014-ben megalapította saját vállalkozást, amelyet a randizásban meghatározó céggé fejlesztett elsősorban az amerikai kontinensen az évek folyamán. Az alkalmazás sajátossága, hogy a „találkozást” követően a női félnek kell megtenni az első lépést egy üzenet formájában a férfi felé. A tőzsdére lépéssel a sikeres üzletasszony 1,3 milliárd dolláros vagyonra tett szert, és ezzel 2021-ben azon 63 nő egyikévé vált, akik először kerültek fel a Forbes listájára.

💰 A világ leggazdagabb nőjének a Forbes adatai alapján jelenleg Françoise Bettencourt Meyers számít közel 74 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet első sorban a L’Oreal kozmetikai nagyvállalatban lévő tulajdonosi részesedésének köszönheti. A második leggazdagabb nő Alice Walton, közel 62 milliárd dolláros vagyonnal, aki a Walmart kiskereskedelmi óriásnak köszönheti pozícióját. A dobogó harmadik helyén MacKenzie Scott szerepel, 53 milliárd dolláros vagyonnal az Amazon e-kereskedelmi világcégnek köszönhetően. MacKenzie Scott az után került a listára, hogy 2019-ben véget ért házassága Jeff Bezossal. Scott 2020-ban közel hatmilliárd dollárt adományozott jótékony célra közel 500 non-profit vállalkozásnak, amellyel a pandémia legnagyobb adományozójává vált. Összehasonlításként érdemes megemlíteni a leggazdagabb férfiakat is. Jeff Bezos (Amazon vezetője) 177 milliárd dolláros, Elon Musk (többek között a Tesla vezetője) 151 milliárd dolláros, míg a harmadik helyen Bernard Arnault (LVMH luxuscikk-társaság vezetője) szerepel és 150 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Jól látható, hogy a világ három leggazdagabb nőjének összesített vagyona éri csak el a leggazdagabb férfi által uralt vagyon összegét.

💸 Az IBM amerikai vállalat 2021. március 8-án a nemzetközi nőnapon tett közzé legfrissebb női vezetők helyzetéről szóló kutatását, amely szerint az elmúlt egy év során nem történt változás a legrangosabb cégvezetői pozíciókban betöltött nők számát tekintve. A kutatásban közel 430 amerikai céget kérdeztek meg a témával kapcsolatban. Ugyanakkor a jelentés megállapítása szerint a pandémia során a női felsővezetők kinevezésének kilátásai rosszabbra fordultak. 2021-ben az igazgatótanácsban betöltött nők aránya változatlanul 8 százalékon áll, a legutóbbi 2019-es adatokkal összevetve, hasonlóan a felsővezetői pozíciókkal, ahol az arány tíz százalék. A kutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezett cégek alig 25 százaléka számára található a legjelentősebb tíz üzleti prioritás között, hogy a nők karrierpályáját elősegítsék. A McKinsey nemzetközi menedzsment tanácsadócég felmérése alapján 2020 év elejéig folyamatosan javul az Amerikai Egyesült Államokban a nők felsővezetésben betöltött aránya, mivel a 2015-ös 17 százalékos szinthez képest 2020-ra már 21 százalékra növekedett a pozíción belüli részesedésük. Hasonló folyamat, bár eltérő mértékben figyelhető meg valamennyi, alacsonyabb szintű pozíció esetében is.

🇭🇺 Az Eurostat legfrissebb, 2018-as adatai alapján az Európai Unió tagállamaiban átlagosan közel 15 százalékkal keresnek kevesebbet a nők ugyanazon pozíción belül, mint férfi kollégáik. Magyarországon a női nem képviselői átlagosan 11 százalékkal alacsonyabb fizetés mellett dolgoznak. A legjelentősebb eltérés az EU-n belül egyébként Észtországban figyelhető meg ahol közel 23 százalékkal alacsonyabb a nők fizetése, de Németországban és Csehországban is jelentősen magas az eltérés, rendre 20,9 és 20,1 százalék. A legalacsonyabb fizetésbeli különbség Romániában van, ahol mindösszesen alig három százalékos a differencia. Ráadásul hazánkban évről-évre fokozatosan csökken a nemek között lévő fizetésbeli különbség. Érdemes megemlíteni, hogy 2008-ban a magyar nők 17,5 százalékkal vittek haza kevesebbet a férfitársaiknál. Az Eurostat adatai rávilágítanak arra, hogy a fiatalabb munkavállalókat egyre kevésbé érinti ez a jellegű probléma, amely jelentős előrelépés az elmúlt évekhez képest. Magyarországon a 45-54 éves korosztály esetében kicsit több mint 12 százalékos a különbség a fizetésben, miközben a 35-44 éveseknél több mint 16, a 25-34 éveseknél kilenc, míg a 25 év alattiaknál alig 7,6 százalékos az eltérés.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/hova-tuntek-a-kontenerek-a-vilagkereskedelembol/

#Nok #Vagyon #Ranglista #Fizetes #Kulonbsegek

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre