ūüĆć K√©pzetts√©g√©nek szintje az USA lakoss√°g√°nak √©lettartam√°t is befoly√°solja

ūüéďEgy friss, az Egyes√ľlt √Āllamokban publik√°lt tanulm√°ny szerint, az alapfok√ļ fŇĎiskolai vagy egyetemi k√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎk v√°rhat√≥ √©lettartama jelentŇĎsen meghaladja a hasonl√≥ oktat√°si h√°tt√©rrel nem rendelkezŇĎk√©t. ElsŇĎre azt gondolhatn√°nk, hogy az USA tekint√©lyes gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye a sz√ľlet√©skor v√°rhat√≥ √©lettartamra is j√≥t√©kony hat√°st gyakorol, √°m ahogyan arra a friss kutat√°s is r√°mutat, az eml√≠tett kateg√≥ri√°k k√∂z√∂tti szakad√©k folyamatosan m√©ly√ľl. K√∂vetkez√©sk√©ppen a prosperit√°sb√≥l elsŇĎ sorban egy szŇĪkebb t√°rsadalmi r√©tegnek sz√°rmazik tapinthat√≥ elŇĎnye. Mai bejegyz√©s√ľnkben arra keress√ľk a v√°laszt, mely fŇĎ t√©nyezŇĎk h√ļz√≥dnak meg az elt√©rŇĎen alakul√≥ kil√°t√°sok h√°tter√©ben. V√©gezet√ľl megvizsg√°ljuk, hogy a bemutatott tendenci√°k Magyarorsz√°g eset√©ben is √©rv√©nyesek-e.¬†

ūüďúAhogyan a bevezet√©s sor√°n utaltunk r√°, az Egyes√ľlt √Āllamok gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye tov√°bbra is kimagasl√≥: az orsz√°g √°ltal megtermelt nomin√°lis GDP (25,5 ezer milli√°rd doll√°r) m√©rt√©ke a 2022-es √©v sor√°n a vil√°gelsŇĎnek sz√°m√≠tott. Ek√∂zben az orsz√°g r√©szesed√©se a vil√°ggazdas√°gb√≥l 23,93%-ot tett ki, maga m√∂g√© utas√≠tva legfŇĎbb riv√°lis√°t, a K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°got (18,45%). Ugyan az USA l√°that√≥an k√©pes volt fenntartani dominanci√°j√°t a legrelev√°nsabb mutat√≥k tekintet√©ben, m√©gis egyre t√∂bb elemzŇĎ figyelmeztet a n√∂vekvŇĎ szoci√°lis √©s t√°rsadalmi probl√©m√°k vesz√©lyeire. Anne Case, valamint Angus Deaton ‚Äďa Princeton University munkat√°rsai, t√∂bb hasonl√≥ t√©m√°j√ļ tanulm√°ny szerzŇĎi‚Äď leg√ļjabb elemz√©s√ľkben meg√°llap√≠tott√°k, hogy a fŇĎiskolai/egyetemi alapfok√ļ (BA, BSc) k√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎk v√°rhat√≥ √©lettartama csaknem kilenc √©vvel magasabb volt 2021-ben. A kutat√°sban huszon√∂t√∂dik √©let√©v√ľket bet√∂lt√∂tt, fiatal felnŇĎttek kil√°t√°sait vizsg√°lt√°k. L√©v√©n az Egyes√ľlt √Āllamok felnŇĎtt lakoss√°g√°nak csup√°n egyharmada rendelkezik alapszintŇĪ diplom√°val, t√∂bbs√©g√ľk r√∂videbb √©lettartamra sz√°m√≠thatott a vizsg√°lt √©v sor√°n. T√©ved√©s volna azt felt√©telezni, hogy a szerzŇĎp√°ros √ļj keletŇĪ trendeket fedezett fel. A sz√≥ban forg√≥ csoportok √©letkil√°t√°sai a k√∂zelm√ļlt sor√°n is √©lesen elt√©rtek egym√°st√≥l.

https://public.flourish.studio/visualisation/15236829/

 

 

 

A fentebb l√°that√≥ diagram alapj√°n azt mondhatjuk, hogy az alapfok√ļ v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎk, illetve nem rendelkezŇĎk megj√≥solt √©lethossza az elm√ļlt h√°rom √©vtizedben permanens k√ľl√∂nbs√©get mutatott az elŇĎbbiek jav√°ra. A 2020-as √©s 2021-es √©vek adatait l√°tva √ļgy tŇĪnik, a k√©pzetts√©gi szint a koronav√≠rus-j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©s eredm√©nyess√©g√©t is nagyban meghat√°rozta. A csoportok k√∂z√∂tti, mind m√©lyebb√© v√°l√≥ szakad√©k fŇĎk√©nt ezzel a t√©nyezŇĎvel magyar√°zhat√≥ a pand√©mia sor√°n. De mi okozhatott ilyen figyelemre m√©lt√≥ elt√©r√©st a j√°rv√°nyhelyzetet megelŇĎzŇĎ √©vek eset√©ben?

‚ĚďEgy kor√°bbi bejegyz√©s√ľnkben m√°r r√©szletekbe menŇĎen √©rtekezt√ľnk az amerikai k√∂z√©poszt√°lyt √©rintŇĎ relev√°ns probl√©m√°kr√≥l, √©ppen ez√©rt aktu√°lis √≠r√°sunkban csak a t√°rgyalt t√©m√°hoz legink√°bb kapcsol√≥d√≥ jelens√©gekrŇĎl ejt√ľnk sz√≥t. A XX. sz√°zadban a technol√≥giai fejlŇĎd√©s √©s az orvostudom√°ny ter√ľlet√©n el√©rt innov√°ci√≥k k√©pesek voltak visszaszor√≠tani az amerikai t√∂bblethal√°loz√°si r√°t√°kat, viszont csak idŇĎlegesen. Ezt a meg√°llap√≠t√°st t√°masztja al√° Jessica Ho (a University of Southern California munkat√°rsa) 2022-ben publik√°lt elemz√©s√©, amely tizennyolc magas j√∂vedelmŇĪ orsz√°got vizsg√°lt 1980 √©s 2018 k√∂z√∂tt a v√°rhat√≥ √©lettartam tekintet√©ben. Ho azt √°llap√≠totta meg, hogy am√≠g az Egyes√ľlt √Āllamok az 1980-as √©vek elej√©n a k√∂z√©pmezŇĎnyben helyezkedett el, 2018-ra az utols√≥ helyre zuhant vissza. A kedvezŇĎtlen eredm√©nyek alapvetŇĎen eg√©szs√©g√ľgyi √©s anyagi faktorokra vezethetŇĎek vissza, amelyek a mai napig fenn√°llnak.

‚̧ԳŹAz USA-ban √©lŇĎ felnŇĎttek hozz√°vetŇĎlegesen 40% tekinthetŇĎ klinikai √©rtelemben v√©ve elh√≠zottnak, amely ar√°ny az OECD-orsz√°gok √°tlag√°nak k√©tszeres√©t jelenti. Itt eml√≠tendŇĎ meg az is, hogy a diab√©tesz, vagyis a cukorbetegs√©g a lakoss√°g 11%-√°t √©rinti enyh√©bb vagy kritikusabb form√°ban. Az elh√≠z√°s ezen fel√ľl t√∂bb s√ļlyos ‚ÄďelsŇĎsorban sz√≠v-√©s √©rrendszeri‚Äď betegs√©ghez vezet, amelyek roncsolj√°k az immunrendszer ellen√°ll√≥ k√©pess√©g√©t, p√©ld√°ul a Covid-19-hez hasonlatos j√°rv√°nyokkal szemben. A pand√©mia sor√°n az alacsonyabb j√∂vedelmŇĪek az√©rt is nagyobb es√©llyel fertŇĎzŇĎdtek meg, mivel sz√°mukra nem voltak biztos√≠tva az otthoni munkav√©gz√©shez sz√ľks√©ges eszk√∂z√∂k. A Pew Research Centre tavaly k√∂z√∂lte egy 2022 janu√°rj√°ban v√©gzett k√∂zv√©lem√©ny kutat√°s adatait: azon felnŇĎttek k√∂r√©ben, akik szerint munk√°juk otthonr√≥l is teljes k√∂rŇĪen ell√°that√≥, a magasabb j√∂vedelmŇĪek k√∂z√ľl t√∂bben tudtak a gyakorlatban is √©lni a t√°vmunka lehetŇĎs√©g√©vel. Ugyanez mondhat√≥ el a fŇĎiskolai/egyetemi v√©gzetts√©gŇĪekrŇĎl.

https://public.flourish.studio/visualisation/15271796/

 

 

 

ūüí°√Ėsszefoglal√°sk√©nt kijelenthetj√ľk, hogy mind a k√≥ros s√ļlyf√∂l√∂sleg, mind pedig a szer√©nyebb anyagi k√∂r√ľlm√©nyek √∂sszef√ľgg√©sbe hozhat√≥ak a felsŇĎfok√ļ v√©gzetts√©g hi√°ny√°val, v√©geredm√©nyben pedig a r√∂videbb v√°rhat√≥ √©lettartammal. Hozz√°tehetj√ľk , hogy a vagyonosabbak sokkalta eg√©szs√©gtudatosabb √©letvitelt folytatnak, r√°ad√°sul k√©pesek megfizetni az amerikai betegell√°t√°si rendszer ‚Äďigencsak s√ļlyos‚Äď k√∂lts√©geit: az Egyes√ľlt √Āllamokban az eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√°sok nem t√°rsadalombiztos√≠t√°si alapon mŇĪk√∂dnek, √≠gy a szeg√©nyebb t√°rsadalmi csoportok (ide √©rtve a diploma n√©lk√ľlieket) √°ltal√°ban nem r√©szes√ľlhetnek minŇĎs√©gi ell√°t√°sban. Mindez kr√≠zishelyzetek alkalm√°val nagyobb gyakoris√°ggal vezethet trag√©di√°k sor√°hoz: a National Center for Health Statistics adatai d√∂bbenetes k√©pet festenek a 2020-as √©v elsŇĎ kilenc h√≥napj√°r√≥l. A 25-39 √©vesek k√∂r√©ben a diplom√°t nem birtokl√≥k hal√°loz√°si ar√°nya h√©tszer (!) akkora volt, mint a felsŇĎfok√ļ v√©gzetts√©gŇĪek√©.

ūüá≠ūüáļMeg√°llap√≠tottuk teh√°t, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban korrel√°ci√≥ √°ll fenn az eduk√°ci√≥ szintje √©s a v√°rhat√≥ √©lettartam k√∂z√∂tt. Cikk√ľnk utols√≥ szelet√©ben azt j√°rjuk k√∂rbe, hogy ez az √∂sszef√ľgg√©s Magyarorsz√°g eset√©ben is tapasztalhat√≥-e. Sajn√°latos m√≥don az amerikaihoz hasonl√≥, friss √©s r√©szletekbe menŇĎ publik√°ci√≥ haz√°nk vonatkoz√°s√°ban nem √°ll rendelkez√©sre, n√©h√°ny dolgot azonban ennek hi√°ny√°ban is bizonyosan kijelenthet√ľnk. A¬†rendszerv√°ltoz√°st k√∂vetŇĎ 20 √©vben a diplom√°sok sz√°ma idehaza nagy m√©rt√©k√©ben, 688 ezer fŇĎrŇĎl 1,38 milli√≥ra bŇĎv√ľlt. ¬†B√°lint Lajos demogr√°fus (a KSH N√©pess√©gtudom√°nyi Kutat√≥int√©zet√©nek munkat√°rsa) pontosan ebben az idŇĎszakban vizsg√°lta a 25 √©ves, diplom√°t szerzett magyarok v√°rhat√≥ √©lettartam√°t. Mint olvashatjuk, a diplom√°s nŇĎk elŇĎtt √°tlagosan 54,3 tov√°bbi √©let√©v √°llt 1990-ben, 2011-ben pedig m√°r 57,2. A f√©rfiak eset√©ben ugyanezen mutat√≥ 49,3 √©vrŇĎl 53,9-re emelkedett a vizsg√°lt idŇĎintervallumban. Ek√∂zben az alacsonyabb k√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎk √©lettartama nem mutatott komolyabb n√∂veked√©st. Ahogyan az Eur√≥pai Bizotts√°g Magyarorsz√°gr√≥l sz√≥l√≥ eg√©szs√©g√ľgyi jelent√©s√©ben olvashatjuk, az iskol√°zotts√°g szintje tov√°bbra is l√°tv√°nyos k√ľl√∂nbs√©gek forr√°sa. A dokumentum 30 √©vesek k√∂r√©ben vizsg√°lta magasabb (felsŇĎfok√ļ v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎk) √©s alacsonyabb (k√∂z√©piskol√°t/gimn√°ziumot nem v√©gzettek) k√©pzetts√©gŇĪek √©letkil√°t√°sait, 2017-es adatok alapj√°n. Mint kider√ľlt, a f√©rfiak eset√©ben k√∂zel 11 √©vvel hosszabb √©letre ‚Äďazaz √°tlagosan tov√°bbi 49,1 √©vre‚Äď sz√°m√≠thatnak azok, akik sikerrel abszolv√°lt√°k felsŇĎfok√ļ tanulm√°nyaikat. Ami a nŇĎket illeti, az alacsonyabb iskol√°zotts√°ggal rendelkezŇĎk 46,9; a felsŇĎoktat√°sban tanultak pedig tov√°bbi 50 √©vre sz√°m√≠thatnak. A k√©t kateg√≥ria k√∂z√∂tt m√©rt differencia a f√©rfiakn√°l 4 √©vvel magasabb, m√≠g’ a nŇĎk eset√©ben 0,3 √©vvel alacsonyabb, mint az uni√≥s √°tlag. A felv√°zoltak alapj√°n B√°lint Lajos kor√°bbi konkl√ļzi√≥ja, amely szerint ‚Äěaz iskol√°zotts√°g a felnŇĎttkori haland√≥s√°g fontos differenci√°l√≥ t√©nyezŇĎje‚ÄĚ, Magyarorsz√°gon is megalapozottnak tŇĪnik.¬†

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre