Categories
OecoMaps

Jézuska, Mikulás és karácsonyi kecske: ki hozza a karácsonyi ajándékot?

🎄 Jézuska, Mikulás vagy karácsonyi kecske? Kultúránként változik, hogy karácsonykor ki hozza az ajándékokat. Jakub Marian – aki magát cseh adatelemző, nyelvész, térképész, zenészként mutatja be – honlapján egy térképen gyűjtötte csokorba a különféle európai hagyományokat. A térkép böngészésekor azért érdemes észben tartani, hogy egy országon belül egyszerre élhet több kifejezés, és néhány bizonyára le is maradt a listáról. Azt fején találta, hogy Magyarországon a Jézuska és a Télapó is bevett, sőt Erdélyben angyalok szállnak le.

🎅A gyűjtésből kiderül, hogy Európa-szerte is ezek változatai a legelterjedtebbek. A kis Jézus Ausztriában és más német nyelvterületeken például Christkind, aki a cseheknél Ježíšek. Szent Miklóst pedig sok helyen a világibb „Fagyapóra” vagy „ Karácsonyi apóra” cserélték. Van azért néhány különleges kivétel is. Spanyolország egyes részein például a reyes magos, azaz a három királyok hozzák az ajándékokat. Görögországban Szent Bazilnak, avagy görög nevén Agiosz Vaszilisznak mondanak köszönetet, aki ráadásul január elsején érkezik. Azt pedig már mind megtanultuk, hogy Joulupukki Finnországban él, viszont azt kevesebb tudják, hogy a pogány hagyományokból eredően a neve eredetileg „karácsonyi kecskét” jelentett.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/karacsony-szamokban-oecofocus/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre