Categories
OecoGlobus

Víz világnapja: Mi is az a vízlábnyom?

🔍 Március 22-én van a víz világnapja. A jeles nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az idei világnap mottója: „Talajvíz: tedd láthatóvá a láthatatlant”. A látatlanság azonban nem csupán a talajvíz jellemzője, A Föld vízkészleteinek 3%-a édesvíz, amely nagy része, vagyis a teljes vízkészlet 2,5%-át kitevő mennyiség elérhetetlen: gleccserekbe, sarki jégtáblába (2%-nyi), légkörbe és talajba (talajvíz: 0,62%) van zárva; továbbá erősen szennyezett; vagy túl mélyen van a föld felszíne alatt ahhoz, hogy megfizethető áron kitermelhető legyen. A láthatatlanság másik tényezője, hogy sokszor nem tudjuk, de a háztartásunk vízhasználata mellett az általunk elfogyasztott termékek előállításához is óriási vízmennyiségre van szükség.

❔ Mit jelent a vízlábnyom?

👣 Egy magánszemély, közösség vagy vállalkozás vízlábnyoma az az édesvíz mennyisége, amelyet az egyén vagy közösség elfogyaszt vagy amennyit a vállalkozás által megtermelt áruk és szolgáltatások előállítására használnak fel.

🛀 A leghétköznapibb tevékenységeink átlagos vízmennyisége egy amerikai felmérés szerint a következőképpen alakul: folyó víz mellett borotválkozás 3 liter, a wc leöblítése 1,6-5 liter, fogmosás folyó víz mellett 5 liter, három fogásnyi étel elkészítése 8 liter, ennek elmosogatása 10 liter, (de folyó víz mellett 30 liter is lehet), takarítás 8 liter, mosás 20-30 liter, a gyep locsolása 30-40 liter, autómosás 30 liter, fürdőkádban fürdés 30 liter, 8 percnyi zuhanyzás 30-40 liter. Ha valahol csöpög a csap, és 10 perc alatt megtelik vele egy kávéscsésze, az egy év alatt több mint 11 300 liter víz veszteséget jelent. Ez 65 poharat töltene meg naponta egy éven keresztül. Egy szivárgó WC-ből elfolyó víz megfelel naponta három fürdésre való mennyiségnek.

💧 Egy termék (áru vagy szolgáltatás) virtuális víztartalma annak előállításához felhasznált édesvíz mennyiséget foglalja magában (a teljes előállítási lánc tekintetében), amelyet annak a helynek (ország, közösség) a vízlábnyomához számítanak hozzá, ahol a terméket előállították. Például egy csésze kávéhoz 140 liter szükséges, egy pohár borhoz 120 liter, egy szem paradicsomhoz 180 liter, egy hamburgerhez vagy egy kilogramm csokoládéhoz 2400 liter.

👖 A nem élelmiszerjellegű termékek közül például egy farmernadrág előállításához 8-10 ezer liter vizet használnak fel (a gyapot termesztésétől a termék boltba kerüléséig kalkulálva), a marhabőrből készült cipő 13-16 ezer liter, míg egy póló 2500-4000 liter.

💻 A technikai eszközök közül az okostelefon 12 ezer, a számítógép 20 ezer, míg az autók átlagosan 67 ezer liter vízlábnyommal rendelkeznek.

🌎 A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége. A fejlett országokban élő emberek átlagosan 3000 liter vizet használnak fel naponta.

🇭🇺 Hazánkban személyenként átlag napi 110 liter vizet fogyasztunk direktben, teljes vízlábnyomunk napi 2055 liter, ami kedvező adatnak számít. Fontos azt is látni, hogy Magyarországon az ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekből nyerik. A talajvíz, azaz az első vízadó réteg vizei azonban már több térségben szennyezett, és a mélyebben fekvő réteg- és karsztvizekben is megjelentek a szennyeződések, ami korlátozza használhatóságukat.

❔ Mit tehetünk a vízlábnyomunk csökkentésére?

Mind a közvetlen vízfelhasználásunk megváltoztatásával, mind a fogyasztásunk és étkezésünk átgondolásával tehetünk a vízlábnyomunk csökkentése érdekében, (számos vízlábnyom-kalkulátor áll rendelkezésre az interneten). Így például húsfogyasztás mérséklése, és a szezonális, helyi termelőtől vásárolt élelmiszerek sokkal kedvezőbben befolyásolják vízlábnyomunkat. Más példával élve, ha 1 milliárd fogyasztó mindegyike 2 új pamutpólóval kevesebbet vásárolna évente, az így megtakarított víz árával 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni.

💾 Az eredeti cikk itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foldunkon-fokozodik-a-vizkrizis-a-korlatozott-mennyisegben-elerheto-edesviz-evrol-evre-egyre-komolyabb-gondot-jelent-majd-a-vilag-orszagainak/

#Viz #Eroforras #Hiany #Ertek #Pazarlas #2022 #vilag #vizlabnyom

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre