Categories
OecoGlobus

Tekintélyes az Európai Uniós országok energiafüggősége

⚡ A világon az Európai Unió a leginkább importfüggő térség, hiszen az energiaszükségletének 60 százalékát külföldről fedezi. A beszerzés költsége éves szinten meghaladja a 350 milliárd eurós összeget. Az Európai Bizottság adatai alapján az EU a világ legnagyobb földgáz importőre. Az EU éves szükséglete földgázból körülbelül 400 milliárd köbméter, amely a teljes energiaszükségletének csak 26 százalékát teszi ki. Az EU szükségleteinek alig egytizedét tudja jelenleg megtermelni, a fennmaradó részét importálja. A World Economic Forum összesítése alapján 2021-ben az EU közel 100 milliárd euró értékben vásárolt energiát Oroszországtól. Tavaly földgázból összesen 155 milliárd köbmétert biztosítottak orosz forrásból, amely az Unió teljes fogyasztásának 40, importjának pedig 45 százalékát adta. Az olaj esetében az orosz függőség alacsonyabb ugyan, de ennek ellenére is az importált mennyiség egynegyedét teszi ki.  Annak ellenére, hogy az EU orosz energiafüggősége jelentős, az elmúlt egy évtized során jelentősen mérséklődött. 2012-ben még közel 160 milliárd euró értékben vásároltak energiaforrásokat Oroszországtól, miközben a COVID-19 miatti leállások hatására 2020-ban kivételesen alacsony, 60 milliárd euró értékben történt kereskedelem.

🛢️ Az energiafüggőségi ráta megmutatja, hogy az adott ország milyen arányban függ energia importtól annak érdekében, hogy éves fogyasztását biztosítsa. Minél magasabb a százalék, annál nagyobb arányban szorul az ország energiaimportra. 2000-ben az EU-ban az átlagos függőség mértéke még csak 56 százalék volt. A függőség növekedésén túl a koncentráltság is komoly probléma, főleg a jelenlegi geopolitikai feszültségek miatt, hiszen a legfontosabb energiahordozók esetében elsősorban Oroszország vált az elsődleges kereskedelmi partnerré. Az Eurostat adatai alapján az EU-n belül a legnagyobb energiafüggőséggel rendelkező országok 2020-ban sorrendben Málta, Ciprus és Luxemburg, akik mint 90 százalék felett állnak. Magyarország a lista közepén helyezkedik el közel 57 százalékos szinttel, amely csak egy százalékponttal marad az EU-s átlag alatt. Az elmúlt két évtized során több ország is jelentős mértékben csökkentette a külső függőségét, a legnagyobb mértéket Észtország esetében mértek, ahol közel 24 százalékponttal mérséklődött a mutató értéke.

✋ Az orosz energiafüggőségről történő leválás valószínűleg nem tud megtörténni egyik napról a másikra, kizárólag hosszabb idő alatt lehet fokozatosan megváltoztatni. Az Európai Központi Bank számításai szerint egy tíz százalékos földgáz mennyiség csökkentés 0,7 százalékos visszaesést okozna az EU GDP növekedésében. Egy esetleges szankció bevezetése, amely a teljes orosz energiaimportot érintené azt eredményezhetné, hogy az Unió recesszióba süllyedne. Litvánia miniszterelnöke, Ingrida Simonyte 2022. április 3-án jelentette be, hogy az EU tagállamai közül országa elsőként érte el azt, hogy függetlenítse magát az orosz gáztól. 2015-ben a kis balti állam még szinte a teljes földgáz szükségletét Oroszország által biztosította, de a Krím-félsziget orosz annektálását követően Litvánia fokozatosan elkezdte függetleníteni magát az orosz forrástól.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tobb-mint-450-nyugati-ceg-mar-dontott-oroszorszagi-tevekenysegerol/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Energia #Fuggoseg #Oroszorszag #Ukrajna #Haboru

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre