Categories
OecoGlobus

Nyugdíjprémiumok és kiegészítések a pandémia idején a Visegrádi országokban

👵 A visegrádi országok válságkezelése nem hagyta figyelmen kívül a nyugdíjasokat sem. A nyugdíjasok korábban évtizedeken keresztül járultak hozzá a saját gazdaságuk teljesítményéhez, ezért a régió kormányai a gazdasági mozgásterükhöz mérten igyekeznek ezt a társadalmi csoportot is támogatni. Áttekintésünkben az látható, hogy az új típusú koronavírus-járvány 2020-as megjelenése óta a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormány milyen intézkedéseket hozott nyugdíjak ügyében.

🇨🇿 Csehországban a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők még 2020-ban kaptak nagyjából 5 ezer cseh koronás (67 ezer forint) kiegészítést. A kormányzat az intézkedést azzal az indokolta, hogy az új típusú koronavírus-járvány miatt növekedtek a megélhetési költségek és a különböző járulékos költségek. Az összeget 2020 decemberében kapták meg a nyugdíjasok, mely 15 milliárd cseh koronával (202 milliárd forint) terhelte meg a cseh költségvetést.

🇵🇱 2020 áprilisában a lengyel nyugdíjasok kiegészítést kaptak, amely tizenharmadik havi nyugdíjként jelent meg köztudatban és egységesen járt mindenkinek. Később, 2021 márciusában a lengyel elnök, Andzrej Duda egy olyan törvény írt alá, melynek értelmében nagyjából 9,1 millió nyugdíjas kap majd tizennegyedik havi nyugdíjat is. A nagyjából 270 eurós (1 250 zloty, 95 ezer forint) bónusz nyugdíj kifizetésére novemberben kerül majd sor és nagyjából 7,1 millió nyugdíjas kapja meg. Alacsonyabb kiegészítést kapnak azok a nyugdíjasok (nagyjából 1,2 millióan), akiknek magasabb a nyugdíja (630 euró, 2900 zloty, 220 ezer forint) havonta. Nagyjából 500 ezer nyugdíjas pedig egyáltalán nem kap majd bónuszt.

🇸🇰 Szlovákiában még 2020 elején készült el a tizenharmadik nyugdíj terve, amelyet később a korábbi kormány elfogadott, majd az új kabinet számos helyen kiigazított. A legutóbbi, 2020. októberi módosítás után a kiegészítő nyugdíjból állami szociális juttatás lett, melynek havi összege nem haladhatja meg a 300 eurót (105 ezer forint). Korábban a nyugdíjasok az év végén egy egyfajta karácsonyi bónuszt (a szlovák átlagnyugdíjnak megfelelő) kaptak, melyet a tizenharmadik havi nyugdíj váltott volna fel. Később a szlovák Munkaügyi Minisztérium azonban kiigazította a javaslatot a következők szerint: a nagyjából 215 eurós (75 ezer forint) havi nyugdíjat kapó nyugdíjasok 300 eurós (105 ezer forint) tizenharmadik havi nyugdíjkifizetést kapnak majd, amely 100 euróval (35 ezer forint) magasabb, mint a 2020-as bónusz. A 300 eurós (105 ezer forint) nyugdíjat kapó jogosult 269 eurót (94 ezer forint) kap majd, a 400 euróra (140 ezer) jogosult, 233-at (82 ezer forint) és az 500 eurós (175 ezer forint) nyugdíjak után 197 eurós (69 ezer forint) kiegészítés jár majd (tavaly karácsonykor ez a kategória csak nagyjából 72 eurót (25 ezer forint) kapott).

🇭🇺 Magyarországon a gazdasági teljesítménytől függően 2009-óta van lehetőség a nyugdíjprémium kifizetésére, eddig valós teljesítésre csak 2017 és 2019 között volt lehetőség és a nyugdíjasok az egymást követő három évben: 12, 18, és 22 ezer forintos kiegészítést kaptak. A pandémia hazai megjelenésének évében ugyan nem jöhetett szóba a nyugdíjprémium kifizetése, viszont a kormány már 2020 elején bejelentette a tizenharmadik havi nyugdíj fokozatos visszaépítését. Ezzel pedig az vált lehetővé, hogy a nyugdíjasok az idei jó gazdasági teljesítménytől függően prémiumot és két havi tizenharmadik havi nyugdíjat is kapjanak. Az elképzelések szerint 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetében az átlagnyugdíjak után 40 ezer forintos, míg a 7,5 százalékos bővülés esetében a maximális 80 ezer forintos prémium jár majd. Ezen túl a növekvő infláció miatt is számíthatnak korrekciója a nyugdíjasok.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/javult-a-munkaproduktivitas-magyarorszagon-a-jarvany-alatt/

#nyugdij #kiegeszites #premium #pandemia #v4 #magyarorszag

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre