Categories
OecoGlobus

Nemcsak a home office az egyedüli újdonság a munka világában

🛠️ A kornavírus hatására egyre több vállalat tért át világszerte a távmunkára, azaz home office-ra. Nem ez az egyetlen jelentősebb változás, amely meghatározhatja a jövő munkavégzését. Az Unilever Új-Zélandon egyéves kísérletbe kezdett a több mint 80 fős munkavállalójával. A cég olyan márkákat tulajdonol, mint a Lipton tea, Heinz ketchup vagy a Dove szépségápolási termékek. A cég próbaképpen bevezette a négynapos munkahetet, miközben az alkalmazottakat a korábbi, ötnapos bérükön tartja. A kísérlet végén, 2021 decemberében a cégvezetők értékelni fogják, hogy a munkavállalók teljesítményére milyen mértékben volt pozitív hatással a rövidített munkahét. Amennyiben a próbaidőszak során pozitív fejlemények történnek, úgy az Unilever világszerte a teljes, közel 155 ezer fős alkalmazotti létszámára kiterjeszti a négynapos munkarendet.

🇳🇿 Az újzélandi miniszterelnök, Jacinda Arden még idén májusban bátorította a cégeket, hogy vezessék be a rövidített munkahetet. Az intézkedés növelheti a munkavállalók termelékenységét, illetve javíthatja a munka és magánélet közötti egyensúlyt és növelheti a belföldi turizmust. Korábban 2018-ban már volt hasonló kísérlet az országban. Perpetual Guardian akkoriban közel 20 százalékos növekedést mért a termelékenységben, miközben az emberek stressz szintje lényegesen alacsonyabb volt. A próbaintézkedés annyira bevált, hogy még abban az évben véglegesen bevezették a rövidített munkahetet a cégnél.

📈 2019-ben a Microsoft a japán munkatársak körében tesztelte a kezdeményezést. A próbaidőszak alatt minden pénteket elengedett a dolgozóknak. Az értékelés során a vezetők megállapították, hogy a termelékenység közel 40 százalékot emelkedett, miközben az áramköltség 23 százalékkal csökkent.

👨🏻‍🏫 A XX. század egyik legismertebb közgazdásza, John Maynard Keynes, már 1930-ban arról vélekedett, hogy egy évszázad múlva a technológia átalakítja a munkavégzést. A fejlődés hatására a legtöbb ember 2030-ban alig 15 órát fog dolgozni hetente, miközben a termelékenység tovább növekszik.

🇭🇺 Magyarországon is van példa olyan munkahelyre, amely négynapos munkarendben foglalkoztatja az alkalmazottjait. A Sandlander nevű autó-restaurálással és átépítéssel foglalkozó hernádi cég még 2018-ban állt át a rövidebb munkahétre. A cég esetében a munkavállalók ugyanúgy heti 40 órát dolgoznak, csak hétfőtől csütörtökig napi 10 órát. A Sandlander azért tudta ezt megvalósítani, mivel a Munka Törvénykönyve csak a heti 40 órát írja elő, így jogi akadálya nem volt a bevezetésnek. Pócsik László vezető értékelése szerint a munkavállalói motiváltabbá váltak és jobb teljesítményt nyújtanak, ráadásul kipihentebben érkeznek hétfőnként a munkahelyükre. Ugyanakkor az új típusú koronavírus járvány miatt a távmunka iránt jelentősen megnőtt az igény.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-jarvany-idejen-se-feledkezzunk-el-az-osszetetelhatas-csapdajarol/

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

#Munkahely #Munkaido #Negynap

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre