Categories
OecoGlobus

Miközben terjed a home office a világban, a flexibilis közösségi irodaterek iránt várhatóan tovább növekszik a kereslet

🏢 A pandémiával együtt világszerte elterjedő távolságtartással, és a távmunkával a korábban normális üzletmenetek radikálisan átalakultak. A magán és az üzleti jellegű személyes interakciók átterelődtek a digitális világba valamilyen kommunikációs vagy videokonferencia alkalmazás felületére, ezáltal a hagyományos irodai légtérre egyre kevesebb igény mutatkozik. A közösségi irodaterek (coworking) iránti kereslet már a COVID-19 előtt is évről-évre folyamatosan növekedett. Kisvállalatoknak, szabadúszóknak tette lehetővé, hogy világszerte magas színvonalú irodatereket használjanak, akár csak alkalmanként vagy átmeneti időszakok során. A szolgáltatás keretében többek között jól felszerelt tárgyalókat, üzleti nyomtatót és rendkívül gyors internet hozzáférést kaptak az ügyfelek. Az új típusú koronavírus megjelenésével átalakultak az irodahasználati szokások és a rugalmasan alakítható irodakapacitás iránti igény felerősödött világszerte, cégmérettől függetlenül.

🖥️ Az egyik legnagyobb közösségi irodatereket ajánló szereplő a világon a WeWork, amely hatalmas veszteségeket szenvedett el a 2020-as év folyamán, összesen 3,2 milliárd dollár értékben. 2021-ben is kitart a negatív üzleti környezet, mivel a rugalmas munkavégzési lehetőségek elterjedése következtében 30 százalékkal csökkent az ügyfelek száma a cég bevallása szerint. 2021 első negyedévében veszteségek a megelőző év azonos időszakához képest négyszeresére növekedtek, elérve a 2,1 milliárd dollárt. A vezetők elmondása alapján a veszteség átmeneti, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az árbevétel 2020 első negyedévéhez képest a felére csökkent, 1,1-ről 0,6 millió dollárra.

🏦 A WeWork esetében bizakodásra az ad okot, hogy az irodák kapacitás kihasználtsága a 2020-as év utolsó negyedévének 47 százalékos átlagáról 2021 márciusáig 50 százalékra növekedett, ugyanakkor a járvány előtt 72 százalékos szinten állt a mutató. A WeWork előrejelzése alapján a 2020-as év égi 47 százalékos kihasználtsági szintről 2022 év végéig 90 százalékos szintre fog tudni visszatérni. A rugalmas irodahelyek bérlését a pandémia elősegítette, így azon szerencsés szektorok közé tartozik, amely kedvezően léphet előre a 2020-as évet követően. A JLL becslése szerint a jelenlegi 5 százalékos szintről 2030-ig 30 százalékra növekszik a flexibilis irodabérlési lehetőségek aránya a teljes irodakapacitáson belül az Amerikai Egyesült Államokban.

🇭🇺 Magyarországon az utóbbi években egyre több, a közösségi irodatereket nyújtó lehetőség jelenik meg, elsősorban nemzetközi startup cégeken keresztül. Dinamikusan növekszik az igény országszerte a nagyobb városokban, így Budapest mellett Miskolcon, Szegeden, Győrben, Pécsett és Székesfehérváron. Az ország első közösségi irodáját több mint tíz éve, 2009-ben nyitotta a fővárosban a Loffice. A magyar alapítású Kaptár cég már a járvány megjelenése előtt is közel 85-90 százalékos kihasználtsággal működött, és a Forbes magazin nemzetközi rangsorában az ötödik helyet foglalta el. Az Impact Hub értékelése alapján hazánkban jellemzően 100-200 négyzetméteres közösségi irodaterek üzemeltetése történik, miközben tőlünk nyugatabbra az átlagos szolgáltatás mérete 900 négyzetméter körül alakul. A COVID-19 felerősítette nem csak a távmunka lehetőségek számát, hanem erősítette a keresletet a közösségi irodaterek iránt, elsősorban annak rugalmas alakítása miatt.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/miert-egyre-dragabb-a-reggelink/

#Iroda #Coworking #Rugalmas #Wework #COVID

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre