Categories
OecoGlobus

Meredeken emelkedik a legfontosabb energiaforrások ára Európában

🛢️ 2021. október 5-én a hollandiai tőzsdén jegyzett földgáz ára először lépte át a megawattóránkénti 100 eurós értéket. Ráadásul napon belül, a lélektani határ áttörését követően is közel negyedével növekedett tovább az árfolyama. A holland gáztőzsdén 2020 év végén még 17,6 euró / MWh ára volt a földgáznak, amelyhez képest hétszeres növekedés következett be  ez év október elejére. Európát súlyosan érinti a helyzet, mivel a gáztárolók rendkívül alacsony szintű töltöttségen állnak, miközben a belső termelés alacsonyan üzemel. Az európai kitermelés 12,5 milliárd köbméterrel kevesebb volt 2021 első nyolc hónapjában (közel 40 milliárd köbméter), mint 2019 hasonló időszakában (52,4 milliárd köbméter). Az európai gáztárolók kb. 120 milliárd köbméter kapacitással rendelkeznek, de a Gas Infrastructure Europe adatai alapján a tárolók alig 72 százalékos szinten állnak, amely messze elmarad a 2020-as évi 94 százaléktól, illetve az évtizedes átlaghoz (85 százalék) képest. Ráadásul a meteorológiai előrejelzések alapján rendkívül hideg tél elé néz a kontinens.

⛽ Az olajárak emelkedése is folyamatos az utóbbi hetekben-hónapokban, amely ezáltal három éve nem látott drágulást okozott. 2021 szeptemberében a Brent típusú olaj átlépte a rég nem látott, 80 dolláros hordónkénti árat, miközben augusztus közepén még 65 dolláron is járt az árfolyam. Az új típusú koronavírus miatti járvány kellően megmozgatta az olaj keresletét és kínálatát az elmúlt évben. 2020 tavaszán 20 dollár körül alakult a Brent típusú olaj ára, de átmenetileg negatívba is fordult az olaj világpiaci ára. 2020 év végére az árfolyam egészen 50 dolláros szintig erősödött. Ugyanakkor a Morgan Stanley értékelése alapján az olaj rövid időn belüli jelentős drágulása olyan szintre érkezett, amely akár a kereslet összeomlásához is vezethet. Mindemellett érdemes azt is megemlíteni, hogy a szén ára a pandémia előtti 50 dolláros tonnánkénti árszintjéről 2021 október elejére több mint négyszeresére, 200 dollár fölé emelkedett.

📈 A nyersanyagok árának változása hajtja az inflációt, amelyre a 2008-as gazdasági világválság óta nem volt példa. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) államaiban a fogyasztói árak jelentős mértékben növekednek, amelyet elsősorban az energetikai árak mozgatnak. 2021 augusztusában az OECD országokban az energiaárak éves átlagos emelkedési üteme 18 százalékra ugrott. Az energiaárak változása olyan jelentős hatást képvisel, hogy az Eurostat adatai alapján az eurózóna inflációja 3,4 százalékra nőtt, miközben az élelmiszerek és energiaárak változását kiszűrve csak 1,9 százalékos lenne a 2021 szeptemberi adat.

🇭🇺 Magyarországon a gáztárolók töltöttségi szintje meglehetősen magas, 86 százalékos szinten áll jelenleg. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021 augusztusi jelentése alapján 78,5 százalékos volt az akkori töltöttség. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárának értékelése alapján a jelenlegi gázkapacitásunk legalább 109 napig elegendő. Ráadásul Magyarország Kormánya a gázellátás biztosítása érdekében az orosz Gazprommal 4,5 milliárd köbméternyi, hosszútávú szerződést kötött, amely a teljes magyar lakossági fogyasztást fedezi.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tovabb-zajlik-az-elektromobilitas-ternyerese-a-vilagon-amelynek-koszonhetoen-a-kozlekedes-egyre-fenntarthatobba-valik/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Energiaarak #Dragulas #Foldgaz #Olaj #Szen

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre