Categories
OecoGlobus

Mely ágazatokban lehet a legjobban keresni az EU-ban?

💰 Az Eurostat infógrafikát készített azokról az ágazatokról, amelyek az EU-ban a legmagasabb fizetést biztosítják. A bérek szintjét több tényező is befolyásolja. Gazdasági szektoronként jelentősen eltérnek a kereseti lehetőségek. Emellett az, hogy egyes ágazatokban alacsonyabbak vagy éppen magasabbak a fizetések ország specifikus jellemző is.

💻 2018-as adatok alapján az információ- és kommunikáció volt a legjobban fizető szektor az EU 27 tagállamában. Tizenkét országban – közöttük Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában – az abszolút első volt, de máshol is az élmezőnyében végzett. Emellett további négy ágazat szerepelt a ranglista élén.

👩‍🏫 Az oktatás volt a legjobban fizetett gazdasági tevékenység Luxemburgban és a második legjobb Cipruson 2018-ban. Míg Görögországban a kereskedelem, gépjármű- és motorkerékpár-javítás számított magas jövedelmet hozó szektornak. Utóbbi adat sajátossága, hogy a tagállamok nagy részében a kereskedelem alacsony jövedelmet biztosított.

🏛️ Hazánkban, három másik tagállammal együtt (Franciaország, Svédország és Málta) a pénzügyi ágazat jelentette a legjobb kereseti lehetőséget.

📉 A rangsor másik végén (alacsony jövedelem) a szállás- és vendéglátó-ipari tevékenység állt. A szektort a legkevésbé megfizetett iparágként határozták meg szinte az összes tagállamban, – így hazánkban és a többi visegrádi országban is. A kivételt Görögország, Málta, Szlovénia és Horvátország jelentette, de a szakma itt is a kedvezőtlenebb tartományba tartozott. A második legrosszabb a keresetek szempontjából az igazgatási és támogató szolgáltatás területe volt a legtöbb tagállamban (a 27-ből 12), míg három országban (Görögország, Horvátország és Szlovénia) ez volt a legalacsonyabb jövedelmet hozó ágazat.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-europai-unios-atlagnal-lenyegesen-kedvezobb-volt-a-munkanelkuliseg-a-visegradi-orszagokban/

#keresetek #Magyarország #EU #europaiunio #Eurostat #agazatok #V4 #visegradinegyek

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre