Categories
OecoGlobus

Még mindig kevés a női vezetők aránya, pedig a befektetők számára is hasznot teremtenek

👩 Miközben a nők adják a világ népességének felét, összesen 3,9 milliárd főt, addig a munkahelyeken, különösen a vezető beosztásokban ez rendszerint nem tükröződik vissza. Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) 2018-as felmérése alapján két évtized eltelte alatt a 2000-es 25 százalékos arányról csupán 28 százalékra emelkedett a női vezetők aránya a világon. A Catalyst adatai alapján 2021-ben a felsővezetők körében a nők aránya elérte a 31 százalékos értéket, és világszerte átlagosan legalább egy női felsővezetőt alkalmaznak a cégek. Ugyanakkor a Fortune által készített Global 500-as cégek listáján, amely a világ legnagyobb vállalatait foglalja magában, a vezérigazgatói pozícióban lévő nők aránya 2021-ben alig 4,6 százalékos volt. Sok helyen a mai napig jelen van az angolul glass ceilingnek hívott jelenség, amely egy láthatatlan plafont képez a nők karrierjében is, amely egyes területeken megakadályozza őket a vállalati ranglétra magasabb fokára kerüléstől. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyre több nagyvállalat indított el dedikált, női vezetőket segítő belső programokat.

👩‍💼 A Realindex Investments 2022-ben készített felmérése szerint minél nagyobb a nők aránya a cégek felsővezetői körében, a profitabilitás annál magasabb. A tőkearányos megtérülés egy öt éves periódust vizsgálva következetesen, akár közel 30 százalékkal is magasabb lehet egy női felsővezetőket is foglalkoztató cég esetében. A kutatásban világszinten 2500 nagyvállalat vett részt közel 30 országból. Mindez azt bizonyítja, hogy a nemi diverzitás kifizetődő nem csak a cégek, hanem a befektetők számára is.  Az Európai Unió törvényben szabályozta, hogy a legnagyobb, tőzsdén jegyzett nagyvállaltokban a nők nagyobb szerepet kaphassanak a cégek stratégiai szintű irányításában. A 2022-ben elfogadott szabályok szerint 2026 közepétől ezekben a vállalatokban legalább 40 százalékos arányt kell kapniuk a nőknek az igazgatóságokban.

🇪🇺 Az European Institute for Gender Equality adatai alapján az Európai Unión belül az igazgatósági tagok között a nők aránya még 2021-ben is meglehetősen egyenlőtlen képet mutat, míg Cipruson az érték kilenc százalék alatt helyezkedik el addig Franciaországban több mint 45 százalékos a részesedés. Az EU átlaga jelenleg éppen csak meghaladja a 30 százalékot.

🇭🇺 Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének (MVÜK) Női Vezetői Klubja által készített, nem reprezentatív kutatása alapján 2022-ben Magyarországon minden nyolcadik vállalatban egyáltalán nincsenek nők a vezetésben. Jellemző azonban a női vezetők iránti nyitottság a társaságokban, mivel a felmérésben résztvevő felsővezetők 84 százaléka szerint több nőnek kellene menedzseri pozíciót betöltenie a cégek életében. Az Eurostat adatai alapján 2021-ben a menedzser szintű pozíciókban a nők aránya 42 százalékon állt, amely magasabb, mint a 39 százalékos EU-s átlag.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/oldoklo-a-verseny-a-litiumpiacon/

#Nok #Felsovezetes #Menedzsment #Munkahely

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre