Categories
OecoGlobus

Gáz helyzet az orosz-ukrán háború az EU számára?

🏭 A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) statisztikai adatai alapján 2020-ban a világon több mint négyezer milliárd köbméter gázt termeltek, amelynek 18 százaléka Oroszországból származott. Az orosz részesedésnél egyedül az Amerikai Egyesült Államok mutatója nagyobb; közel 24 százalék. Oroszország egyébként a világ első számú, nettó gáz exportőrének számít 230 milliárd köbméterrel. A 2022 februárjában kirobbant orosz-ukrán konfliktust követő háború feszülté tette az európai energia krízist, amely 2021 utolsó negyedévétől foglalkoztatja a gazdasági szereplőket és a politikusokat is egyaránt. A háború tovább feszítette a nyersanyagellátást, illetve az árak meredek emelkedését is fokozta.

🇷🇺 Az Európai Bizottság adatai alapján az Európai Unió a gázszükségletének közel 90 százalékát importból fedezi. 2021-ben az importált gáz legnagyobb arányban, összesen 45 százalékban Oroszországból származott, amely 155 milliárd köbmétert jelent. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság orosz energiafüggősége az elmúlt két évtized során fokozódott. Az IEA adatai szerint míg 2001-ben az európai országok gázigényének alig egynegyedét fedezték orosz importból, addig 2021-ben ez a részarány 32 százalékra emelkedett. Mindez döntően annak következménye, hogy a belföldi gáztermelés az elmúlt húsz évben a harmadára mérséklődött. Az Ukrajnán keresztül az EU-ba érkező orosz gáz aránya 2021-ig 25 százalékra mérséklődött a 2009-es több mint 60 százalékról, többek között az Északi Áramlat 1-nek is köszönhetően.  Összességében az EU és az Egyesült Királyság fogyasztásának kilenc százaléka megy keresztül Ukrajna területén. Mindez jól mutatja, hogy nem csak az orosz gáz, de az ukrajnai területek helyzete is nagyban befolyásolja kontinensünk energia ellátását. Bármilyen felmerülő ellátási probléma hiányhoz vezet, illetve az energiaköltségek emelkedését is eredményezi.

⚡ Az IEA összegyűjtött tíz javaslatot, amely alapján az orosz gázfüggőséget egy éven belül harmadával, több mint 50 milliárd köbméterrel lehetne csökkenteni. Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata azt célozza, hogy az orosz energiafüggőséget még 2030 előtt megvalósítsa. A Bizottság javaslatával már 2022 év végére a jelenlegi orosz gázimport mennyiségének kétharmadát helyettesítenék más országok szerepének növelésével, illetve megújuló energiaforrások fokozott használatával. A REPowerEU egyszerre szavatolná a gázbiztonságot is a kontinensen, mivel évente október elsejéig legalább 90 százalékos tározói szintet kellene elérnie a tagállamoknak.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-ukran-es-orosz-konfliktus-nehany-gazdasagi-hatasa/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Europa #Energiafuggoseg #Oroszorszag #Gaz

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre