Categories
OecoGlobus

Egyre szélesebb körben hagyják jóvá a Bitcoin elfogadását, miközben a környezetbarát megfontolások tovább növelik a piaci bizonytalanságot

⚡ A Bitcoin árfolyamát az idei évben továbbra is az erőteljes volatilitás jellemzi. Miután 2021-ben több mint 120 százalékot emelkedett az árfolyama április közepéig, megközelítve a 65 ezer dolláros értéket, később pedig, egészen pontosan június elejéig 30 ezer dollár környékére mérséklődött. Elon Musk, aki híres arról, hogy a szavait követően élénk változás következik be a tőzsdei árfolyamokban. A Tesla vezetője a fenntarthatóságot szem előtt tartva azt jelentette be, hogy cége hajlandó lesz ismételten elfogadni a Bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt, amennyiben a kriptodeviza üzemeltetéséhez felhasznált hatalmas energiát legalább 50 százalékban megújuló energiaforrásból biztosítják. Musk bejelentését követően a Bitcoin árfolyama ismét 40 ezer dollár közelébe emelkedett. Elon Musk napirenden tartja a környezetvédelmi szempontokat, hiszen korábban, 2021 májusában a környezetvédelmi aggályok miatt vonta vissza a Bitcoin elfogadását. Az árfolyam jelenleg ismételten 30 ezer dollár környékén jár, mivel Kína tovább szigorítja a bányászatot, amellyel az ország kapacitásának 90 százaléka kerül veszélybe.

🌱A Cambridge Egyetem 2020 szeptemberében kiadott, harmadik kriptodeviza tanulmánya szerint már átlagosan 39 százalékban biztosítják megújuló energiaforrásból a Bitcoin bányászat energiaigényét, ugyanakkor a Bitcoin bányászat 65 százalékát Kínában végzik, ahol jellemzően szén felhasználásával termelik a villamosenergiát. A kriptodeviza becslések szerint a világ áramfelhasználásának 0,6 százalékát használja fel, és önmagában több energiát fogyaszt, mint Argentína.

✔️Az utóbbi időben nem csak Elon Musk vált elfogadóvá az egyik legnagyobb kriptodeviza széleskörű használata iránt. A Bázeli Bankszövetség legfrissebb ajánlása alapján a bankok már szabadon tarthatnak kriptoeszközöket a mérlegükben, ugyanakkor a legkockázatosabb eszközök között kell nyilvántartaniuk. Mindez azt jelenti, hogy a bankoknak 50 dolláros Bitcoin tartása esetén legalább 50 dollárnyi minimális tőkével kell rendelkezniük. El Salvador a világon elsőként 2021. június 9-én törvényhozással lehetővé tette a Bitcoin, mint törvényes fizetőeszköz használatát az országban. Ráadásul az ország vezetője, Nayib Bukele bejelentette, hogy vulkanikus energia felhasználásával bányásznák a kriptodevizát, amely bár elsőre furcsának tűnhet, de önmagában fenntartható energiaforrásnak minősül.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra linkje: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-14/bitcoin-reaches-highest-level-since-may-as-chartists-eye-50-000

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-koronavirus-hatasa-az-energiafogyasztasra/

#Bitcoin #Elfogadas #Elon #Musk #Fenntarthatosag

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre