Categories
OecoGlobus

Egy tendencia, ami alapján előre jelezhető a Bitcoin árfolyamnövekedése

📉 A Bitcoin bányászásának metódusa arra épül, hogy nagyteljesítményű számítógépekkel, nagy számítási kapacitást igénylő feladatok elvégzéséért (bányászás) a bányászók Bitcoin blokkokat (vagy törtrészüket) kapnak. A blokkokért kapható Bitcoin egységek száma négy évente feleződik. A legismertebb kriptovaluta 2009 eleji indulása és 2012 között egyetlen blokk 50 Bitcoint jelentett. Majd a következő négyéves ciklusban, 2016-ig 25-öt, ezt követően 2020-ig 12,5 darabot. Jelenleg 6,25 egységnyi Bitcoint ér egy blokk. Ezalapján a termelési ütem folyamatosan lassul. A 2024-es felezést követően egy blokk csupán 3,125 egység Bitcoint fog érni. A felezési időpontokat világszerte felezőbulikkal („Halving party”) szokták megünnepelni.

📈 A Bitcoin árfolyamának logaritmikus technikai képén szépen megfigyelhető az a tendencia, hogy a blokkfelezést követő két évben meredek árfolyamemelkedésre, majd a négyéves ciklus második felében csökkenésre, illetve oldalazásra lehet számítani. Ezalapján érhető a 2020-ban és idén tartó óriási árfolyamnövekedés, mely alatt közel hatszorosára nőtt a Bitcoin–USA dollár cserearány. Ha a trend szabályosan folytatódik 2022-2024 között nem lehet sok árfolyamnyereségre számítani. A fejlesztők tervei szerint egy ezred Bitcoin egy eurót ért volna, azonban a mostani árfolyammal számolva ez a célár ötvenszeresét, közel 50 eurót jelent.

🔝 A titokzatos fejlesztő, Satoshi Nakamoto a kitermelhető Bitcoinok számát 21 millió darabban maximalizálta. Egyesek szerint nem egyetlen személy, hanem egy 11 fős csapat áll a Bitcoin mögött, köztük magyar fejlesztőkkel is. A fejlesztő(k) úgy alkották meg a kriptovaluta bányászási metódusát, hogy átlagosan 10 percenként adódjon egy újabb blokk a blokklánchoz. Ezalapján naponta 144 blokkot termelnek ki, ami a jelenlegi átváltás szerint 900 egység Bitcoint jelent. A 21 milliós felső korlát indoklására számos elmélet született, de Nakamoto egyiket sem erősítette meg. A legismertebb elmélet szerint a 4 éves ciklusokban egy blokkért kapható Bitcoinok számának összegének (50 + 25 + 12,5 + 6,25 + … = 100) és egy ciklus alatt kitermelhető blokkok számának (6 x 24 x 365 x 4 = 210240 (óra x nap x év x cikus)) szorzata adja a 21 milliós maximumot (pontosabban 21,024 millió). Az utolsó Bitcoin blokkot számítások szerint 2140 körül fogják kibányászni, mely már csupán rendkívül kicsi töredékrész Bitcoint fog jelenteni.

❓ Miért kellett maximalizálni a kitermelhető Bitcoinok számát? A hagyományos értékpapírokkal szemben, melyek értékét a jövőbeli pénzáramlások vagy a mögöttes gazdasági teljesítmény adják, a Bitcoin (hasonlóan az aranyhoz és devizákhoz) értékét a ritkasága és az inflációtól való védettsége jelenti. Hamar elértéktelenedne, ha korlátlan, vagy legalábbis nagy mennyiségben állna rendelkezésre. A legendás befektető Warren Buffett és partnere Charlie Munger nemrég fogalmazták meg a kritikát, hogy a Bitcoin értéke és árfolyamszárnyalása mögött csupán a belé vetett törékeny bizalom és a sok trendet meglovagoló befektető árfelhajtó hatása áll. Emellett azt is megemlítették, hogy nem akarnak olyan üzletben részt venni, amit világszerte az emberkereskedelem, kábítószerkereskedelem és terrorizmus finanszírozására használnak.

📊 Az elérhető Bitcoinok 89,05%-át, azaz közel 18,75 millió darabot már kibányásztak. A világon a kitermelt aranykészletek a történelem során átlagosan évi 2%-kal nőttek, a Bitcoin esetében a 2024-es blokkfeleződést követően az állomány évi relatív növekedése már nem fogja meghaladni az 1%-ot. 2030-ra a lehetséges Bitcoinok 98%-a, öt évre rá pedig 99%-a már ki lesz bányászva. Miután az összes Bitcoint kibányászták, a bányászok már nem fognak további blokkokban és Bitcoinokban részesülni.

💰 Satoshi Nakamotonak a becslések szerint 980 ezer egység Bitcoinja lehet, mely a jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 55 milliárd dolláros vagyont jelent. Ezzel a Bloomberg Billionaires Indexe alapján a világ 23. leggazdagabb embere. Becslések szerint világszerte 30-60 ezer befektető vált csupán a Bitcoin révén dollármilliomossá. 3-4 millió egység Bitcoin elveszett (például elhagyott, megsemmisült vagy jelszóval védett digitális tárhelyeken), többnyire a legismertebb kriptovaluta történetének korai szakaszában, amikor még nem volt értékes és az emberek nem igazán figyeltek rá. Emellett számos Bitcoint elloptak a kibertámadások során, például a Bitfinex kriptovaluta bányász cégtől 2016-ban 120 ezer darabot, mely akkor 72 millió dollárt ért. A legnagyobb Bitcoin rablás azonban 2014-ben történt amikor az egyik legjelentősebb kriptovaluta tőzsde (bitcoinos tranzakciók 70%-át kezelték), a Mt. Gox ügyfeleitől 740 ezer, magától a cégtől pedig 100 ezer egységet loptak el. Ez akkori árfolyamon számolva fél milliárd dollárt ért.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 A grafikon forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-bitcoin-arfolyamaval-egyutt-az-energiafelhasznalas-is-szarnyal/

#Bitcoin #Arfolyam #SatoshiNakamoto

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre