Categories
OecoGlobus

Egy dinamikus, globális fintech növekekedés is képes akadályokba ütközni

💳 A Revolutot 2015-ben alapították az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy a nemzetközi magas tranzakciós költségekre megoldást találjanak. Nyikolaj Sztoronszkij és Vlagyiszlav Jatszenko egy nemzetközi nagybanknál, a Credit Suisse-nél hagyták ott állásukat, hogy a FinTech cég ötletén dolgozhassanak. Az innovatív pénzforgalmi szolgáltatással foglalkozó cég egyre sikeresebbé vált az Európai Unión belül, az ügyfélbázis exponenciálisan növekedett és Európán kívüli országok felé is fokozatosan megnyitja a szolgáltatásait. Ráadásul 2018-tól kezdődően a Revolut megszerezte a banki működéshez szükséges engedélyt, amelyet Litvániában kapott meg a társaság. Innentől kezdve olyan széleskörű, banki szolgáltatásokat is képes nyújtani az ügyfeleinek, mint például a betétlekötés. A legutóbbi forrásbevonás alkalmával, 2020 év elején a cég értékét 5,5 milliárd dollárban állapították meg és ezzel az egyik legmagasabb értékelésű FinTech lett. Nyikolaj Sztoronszkij beszámolója szerint a tőzsdei bevezetésre egészen a 20 milliárd dolláros cégérték eléréséig várni fognak.

📈 A FinTech szolgáltatás népszerűsége dinamikusan ívelt fel és terjedt el a világban. Miközben 2016-ban alig 100 ezer ügyfélregisztráció történt, addig 2020 év végén már megközelítette a 15 milliós lakossági és félmilliós üzleti ügyfélszámot. A Statista becslése alapján pedig 2021 év végéig megközelítheti a 20 milliós számot. A Revolut azért is tud hatalmas növekedést elérni, mivel a pénzforgalmi szolgáltatásokat (például vásárlás, átutalás, készpénzfelvétel) díjmentesen, vagy nagyon kedvező díjakon kínálja, illetve rendkívül kényelmesen és gyorsan intézhetőek a pénzügyek a mobilalkalmazáson keresztül. Mivel a dinamikus nemzetközi növekedésre fókuszált a cég, ezért azt is érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években jelentős veszteséget halmozott fel. 2019-ben háromszorosára növekedett a társaság vesztesége (közel 140 millió dollár) annak ellenére, hogy több mint 180 százalékos bevételnövekedést követően, 210 millió dollárt termelt. 2020 novemberében jelentette be a vállalat, hogy elérte az áttörést, és immár nyereségessé vált.

🛑 A Revolut jelentős bővülést tudott elérni, ugyanakkor 2021 év elején bejelentették, hogy 1,5 év próbaidőszak után kivonulnak a kanadai piacról. Ez volt a dinamikus fejlődés első komolyabb akadálya. A FinTech 2019-ben Szingapúrba, Ausztráliába, Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokban kezdte meg a terjeszkedést, de ezek közül Kanadában nem tudta egyelőre tartósan megvetnie a lábát. Mivel időközben a Revolut pénzforgalmi szolgáltatás nyújtása mellett megkapta az engedélyt a bankká váláshoz, így a társaság inkább az európai kontinensen belül terjeszkedik a banki szolgáltatások nyújtásával.

🇭🇺 Magyarországon a Revolut 2021 februárjában jelentette be, hogy áprilistól bizonyos esetekben (például ATM-tranzakcióknál) megemeli a szolgáltatásainak díjait. A Magyar Nemzeti Bank a fogyasztók érdekvédelme érdekében azonnal jelezte a FinTech számára, hogy a tervezett intézkedés egyes pontjai sérthetik a hatályos magyar törvényeket. Továbbá az MNB felkereste a Revolut felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankot is. A hatályos hitelintézeti törvény egyértelműen kimondja, hogy új díjtételt, illetve az ügyfelek számára kedvezőtlenebb díjazást a szolgáltató egyoldalúan nem vezethet be. Az MNB jelzését követően a társaság 2021. április 22-én, egy nappal a korábban jelzett díjemelés előtt visszavonta a tervezett intézkedését.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-szep-kartya-a-koronavirus-jarvany-alatt-is-tamogatta-a-turizmus-vendeglatas-agazatot/

#Revolut #FinTech #Novekedes #Felugyelet

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre