Categories
OecoGlobus

Az új típusú koronavírus hatására egy újabb mérföldkő is az olajkorszak végét jelezheti

🏆 A Saudi Aramco a legnagyobb kőolaj-exportáló vállalat a világon. 2021. március 21-ig az olajtársaság volt a legjövedelmezőbb vállalat a világon, egészen az amerikai technológiai óriás, az Apple 2020-as évi kimagasló teljesítményéig. Tavaly a pandémia kirobbanását követően a fogyasztói szokások jelentősen átalakultak világszerte, amely a vállalatok jövedelmezőségére is hatással volt. A változás hatására az Apple 57,4 milliárd dollár nettó profitot, míg a Saudi Aramco 49 milliárd dollár nyereséget ért el a 2020-as pénzügyi évben. Az olajtársaság nyeresége közel a felére zsugorodott a 2019-es évhez képest, amely teljesen érthető, miután az olaj iránti kereslet a lezárások közepette összeomlott. 2020-ban ráadásul olyan keresleti és kínálati egyensúlytalanság következett be, amely átmenetileg negatív olajárat (hordónként -37 dollárt) eredményezett a piacon, amely szintén nem kedvezett a Saudi Aramco jövedelmezőségének.

💸 2020 július végén az Apple piaci értéke átlépte az 1,84 ezer milliárd dolláros szintet és ezzel a világ legértékesebb nyilvános tőzsdei cégévé vált. 2019-es nyilvános tőzsdei bevezetése óta a Saudi Aramco viselte ezt a címet is, amely a legnagyobb mértékű piacra lépés volt a történelemben. 2021. április elején továbbra is az Apple a legértékesebb vállalat a világon több mint 2,1 ezer milliárd dolláros érték mellett, míg a szaúd-arábiai olajtársaság alig 1,9 ezer milliárd dollár értéken áll. Az olajpiaci volatilitást jól szemlélteti, hogy a Saudi Aramco piaci értéke idén februárban még 2 ezer milliárd dollár felett állt. Mindkét társaság különlegességét az adja, hogy a világon egyedülálló módon azon kétfős vállalati klubba tartozik, amelyek piaci értéke a kétezer milliárd dolláros értéket már átlépte.

🌱 Az Apple, mint a legjövedelmezőbb vállalat címének birtokosa, rövid távon várhatóan nem fogja tudni megtartani ezen pozícióját. A vakcinák elérhetőségének növekedésével és az egyre magasabb átoltottsággal az olaj iránti kereslet éledezni látszik a világban és ismételten 60 dollár közeli árfolyamon kereskednek egy hordó olajjal. Ugyanakkor, amennyiben a világ lakossága egy fenntarthatóbb, zöldebb energiahordozók használatára tér át, úgy várhatóan az Apple az arab olajtársaságtól hosszú távon is átveheti a legjövedelmezőbb vállalat címét. A folyamatot erősítheti, hogy az Európai Unió erős klímapolitikát képvisel, amely az olaj iránti keresletre is hatással van. Az EU 2030-ig legalább 55 százalékos károsanyag kibocsátás csökkentést tűzött ki az 1990-es évi szinthez képest. Továbbá 2050-ig teljesen széndioxid mentesség került kitűzésre, amely megvalósulása esetén Európa válna az első karbonsemleges kontinensé a világon.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 A cikk forrása itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-e-kereskedelem-hatalmas-fejlodesen-ment-keresztul-magyarorszagon-is-es-ezzel-a-covid-19-legnagyobb-nyertese/

#Olaj #SaudiAramco #Apple #Jovedelmezoseg

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre